Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Obchodní schůzka / foto: shutterstock

Práce 32 hodin týdně s platem 40 hodin? Zajímavý experiment překvapil svými výsledky!

Líbilo by se vám pracovat pouze 4 dny v týdnu za stejných platových podmínek?

Originální nápad pro zlepšení vztahu k práci

Jedna americká společnost chtěla vylepšit pracovní podmínky pro své zaměstnance, a tak se rozhodla pro netradiční řešení. Svým zaměstnancům nabídla pracovat pouze 4 dny v týdnu, avšak proplácených měli plných 5 dní. Pracující se mohli sami rozhodnout, jaký den si zvolí jako volný. Měli tak možnost využít například prodlouženého víkendu nebo volného dne podle vlastních potřeb.

Volný den byl věcí osobní volby

Paní Barkerová si například vybrala volnou středu, která jí krásně pracovní týden rozpůlí a ona se na práci maximálně koncentruje ve dvou dnech po víkendu a ve dvou před víkendy. Ve volném čase si v klidu pořeší domácnost, oběhá lékaře, zařídí vše, co potřebuje. Její kolega zvolil pátek. Rád s manželkou cestuje a spojení tří dnů v kuse jim tak otevřelo nové cestovatelské možnosti.

Ohromující výsledky

Po měsíci takového fungování společnost zaznamenala úžasné výsledky. Zaměstnanci totiž celkově změnili přístup k práci. Zjistili, že když mají méně času na práci, mají také méně času pracovní záležitosti odkládat a zbytečně lelkovat. Pracovní schůzky a jednání nabraly spád, řešily se na nich podstatné a důležité věci, nikdo neměl tendence je protahovat a diskutovat o zbytečnostech. Celkově vzrostla produktivita práce, zlepšila se pracovní morálka i týmová práce, naopak se u zaměstnanců snížila hladina stresu i pocity, že pracují pod tlakem. Lidé změnu pocítili také v osobním životě. Speciálně ženy, které musely ještě vedle pracovního života na plný úvazek zvládat starost o rodinu a domácnost, si tento systém pochvalují. Muži ocenili možnost být celý den se svými dětmi, aktivně se zapojili také do péče o malé děti. Velký přínos zaznamenali i lidé, kteří denně do práce dojíždí několik kilometrů a denně bojují s dopravní špičkou a ucpanými silnicemi. Společnost zhodnotila, že lidé pracující za těchto podmínek jsou pro ni mnohem přínosnější a jejich práce je efektivnější. Zlepšení vztahů na pracovišti a pozitivní nálada přinesla vyšší pracovní výkonnost, i když byla pracovní doba o jeden den kratší.

Anketa

Práce 32 hodin týdně s platem 40 hodin? Zajímavý experiment překvapil svými výsledky!

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!