Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
¨Personální oddělení / foto: Shutterstock

Minimální nezaměstnanost velí k profesionalizaci personálního oddělení

Světová ekonomika nyní roste a nejinak je tomu i v České republice. Jak ve výrobním, tak i v mnohých dalších sektorech je dostatečné množství práce a v nejbližší budoucnosti to nevypadá, že by se mělo něco měnit.

K recesi může dojít pouze v důsledku globálních vlivů. Mezi ty se řadí kupříkladu aktuální slovní přestřelky mezi USA a Iránem, případně hrozba zavedení cel na mnohé zboží, se kterým obchoduje Evropa a Čína se Spojenými státy americkými. Každopádně je aktuálně nezaměstnanost na historickém minimu. U nás se pohybuje cca od 2 do 5 %. Na tuto skutečnost musí firmy jednoznačně reagovat profesionálním vyhledáváním nových zaměstnanců.

Na tradiční mixování pracovních pozic zapomeňte

V každé firmě je bezesporu člověk, který se náborem nových pracovních sil zabývá. Bohužel je situace často taková, že se nejedná o personalistu majícího přehled v HR. Častokrát je tato práce svěřena asistentkám ředitelů, případně účetním a jiným zaměstnancům. Ti se sice snaží, nicméně zadání inzerátu na úřad práce a do některých inzertních serverů je dnes při minimální šanci na sehnání kompetentního člověk zoufale málo.

Vysoká poptávka po personalistech

Aktuálně je po pracovnících z oblasti lidských zdrojů obrovská poptávka. Podle Jobs.cz jde o druhé nejčastěji sháněné zaměstnání. I tady budete mít poměrně velký problém sehnat člověka, jenž bude něco umět. Ostatně i proto většina firem zaměstnává v této oblasti i juniorní pozice. Postupem času se lidé zapracují a díky vlastní aktivitě a vzdělávání budou jejich pracovní výsledky vynikající.

Správný personalista si vždy poradí a zaměstnance najde!

Přesně tak, mnohdy konkrétnímu člověku postačí pouze kvalitní rekvalifikační kurz personalistiky, díky němuž se dozví o všech aktuálních trendech v oblasti lidských zdrojů. Personalista se pak orientuje jak v profesní síti LinkedIn, tak třeba v náboru pomocí Assessment center a v mnoha ostatních oblastech.

K tomuto článku není otevřena diskuze