Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Vánoční dárky / foto: shutterstock

Vánoční dárky nemusí stát jmění

Vánoční dárky nám dokáží pořádně zamávat s rozpočtem. Mnoho lidí se navíc neváhá kvůli nákupu vánočních dárků zadlužit. Vánoční dárky však nemusí nutně stát jmění!

Předvánoční nakupování dokáže nepěkně zamávat stavem vašich financí. Zejména předvánoční akce zajišťují obchodníkům nemalé zisky. Nenechte se zlákat a neutrácejte zbytečné peníze. A už vůbec se kvůli Vánocům nezadlužujte!

Jak to udělat, aby Vánoce nezruinovaly váš účet?

Sepište si rozpočet

Co vám před Vánoci pomůže zbytečně neutrácet, to je rozpočet. Zapište si vše, co bude potřeba na Vánoce koupit – kromě konkrétních vánočních dárků tedy třeba potraviny, stromeček nebo ozdoby. Vhodné je také určit si částku, kterou nechcete nebo nemůžete přesáhnout.

Napište si seznam

S výše zmíněným rozpočtem souvisí i seznam věcí, které budete před Vánoci kupovat. Určete si, komu všemu budete tento rok kupovat vánoční dárky, a to i s částkou, kterou chcete nebo můžete za dárek utratit. Myslete na to, že se musíte vejít do sestaveného rozpočtu! Díky takovému seznamu nenakoupíte zbytečnosti, a tak tedy ušetříte. Tedy pokud se budete opravdu seznamu držet.

Zapomeňte na sebe

Nebojte se, i vy nějaký ten dárek pod vánočním stromečkem najdete! Proto nepodlehněte předvánočním slevám jenom pro to, abyste si jen tak udělali něčím radost. Myslete na ostatní a neutrácejte zbytečně za sebe.

Nepůjčujte si peníze

Opravdu není rozumné se kvůli Vánocům zadlužit. Co si zkrátka nemůžete dovolit, to nekupujte. Řiďte se svým rozpočtem. Jinak sice uděláte radost svým blízkým, ovšem po vánočních svátcích vás mohou čekat nepříjemné finanční potíže. A za ty dárky opravdu nestojí! Nebojte se, vašim blízkým udělají radost i dárky, které vás nezruinují.

 

Porovnejte ceny

Pokud chcete při nákupu vánočních dárků ušetřit, nekupujte něco hned v prvním obchodě. Využijte internetu a porovnejte ceny zboží. Proč platit za stejnou věc třeba i o několik set více? To je přeci zbytečné! Na internetu navíc můžete narazit na nejrůznější slevové akce.

Nakupujte s předstihem

Začali jste nakupovat vánoční dárky až v prosinci? To je tak trochu pozdě. Vhodné je nakupovat vánoční dárky průběžně už z jednoho prostého důvodu – nebudete omezeni pouze jednou měsíční výplatou. Kvůli nákupům vánočních dárků na poslední chvíli se člověk může i zadlužit. Pokud navíc budete kupovat dárky s předstihem, nebudete se muset těsně před Štědrým dnem stresovat, že ještě nic nemáte.

Levnější dárky nemusí být špatné

Vánoční dárky opravdu nemusí stát jmění a už vůbec vás nemusí zruinovat! Při sestavování rozpočtu a seznamu vánočních dárků si tuto skutečnost uvědomte. A než koupíte nějaký skutečně drahý dar, zamyslete se nad tím, zda by dotyčného stejně nepotěšilo i něco mnohem levnějšího.

Vánoční dárky nemusí stát jmění

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!