Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Efektivní práce / foto: eVisions

4 věci, které byste měli vědět, než začnete podnikat

Stavíte se na vlastní nohy a sbíráte užitečné rady, kde se dá? Pak si přečtěte pár osvědčených tipů, které vám podnikání značně ulehčí.

Začněte používat chytré aplikace, zjistěte, jak ušetříte čas při zakládání společnosti a osvojte si právní minimum.

Jaké aplikace vám usnadní podnikání?

Zaměřte se na aplikace, které vám rozhodně ulehčí práci. Co by se vám mohlo hodit?

- Fakturoid – Nástroj pro OSVČ i pro firmy, díky kterému budete mít pořádek ve fakturách. Aplikace umí párování plateb, upomínky, ale třeba i evidenci faktury do EET.

- 1Password – Buďte opatrní na své účty a zbytečně neriskujte. V dnešní době je nesmysl, abyste měli 3 jednoduchá hesla na všechny účty. Pořiďte si 1Password, který bude generovat hesla za vás.

- OneNote – Vynikající aplikace, do které si můžete zaznamenat cokoli, co vás napadne, i vést seznam úkolů, které musíte stihnout dnes nebo do konce měsíce. OneNote navíc funguje i offline.

- Další užitečné aplikace: Trello, EverNote, Skype, One Drive, LastPass, Google Asistant.

Šetřete čas už při zakládání společnosti s. r. o.

Čas jsou peníze a v podnikání to platí dvojnásob. Právě proto byste měli zvážit, jestli si skutečně chcete zakládat společnost sami. Celý proces trvá zhruba měsíc a čeká vás návštěva živnostenského úřadu, notáře, banky, příprava dokumentů, zajištění souhlasu s umístěním sídla nebo výpis z katastru nemovitostí a další úkony. Pokud si necháte založit společnost na klíč, celý proces trvá zhruba 5-10 dní. Můžete se také podívat na firmy na prodej, s nimiž podnikáte za 1 den.

Právní minimum, které budete potřebovat

- Pokud se podnikání stane vaší hlavní činností, nezapomeňte se přihlásit k placení zdravotního a sociálního pojištění a také na finanční úřad.

- Aktualizujte ve sbírce listin výroční zprávy, účetní závěrky, zprávy od auditora. Za zapomenutí vám hrozí citelné finanční pokuty.

- Dobře si ošetřete ochranu osobních údajů, a to hlavně v případě, že se záznamy pracuje ještě třetí strana – např. marketingová agentura.

- Na konci března musíte podat daňové přiznání. Veškeré informace o daních, které budete muset platit, najdete na stránkách finanční správy. Ta každý rok vydává aktuální daňový kalendář.

Je výhodnější být ne/plátcem DPH?

Ze zákona musíte odvádět DPH, pokud váš obrat za posledních 12 měsíců přesáhl částku 1 milion korun. V případech, kdy prodáváte službu nebo zboží převážně neplátcům DPH se ale vyplatí, pokud DPH také neplatíte. Pokud DPH platíte a tržby se sníží například kvůli tomu, že si založíte ještě jednu společnost s. r. o., pak můžete zažádat o vyjmutí z registru plátců DPH. V takovém případě totiž můžete zákazníkům nabízet nižší cenu oproštěnou od DPH, což z vás udělá konkurenceschopnější subjekt.

4 věci, které byste měli vědět, než začnete podnikat

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!