Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Úspěch při pohovoru / foto: shutterstock

Jak uspět při přijímacím pohovoru? Ovládněte řeč těla a vyvarujte se nejčastějších neverbálních chyb!

Pomocí gest vás druhá osoba prokoukne dříve, než otevřete ústa. Můžete si tak pořádně zavařit, nebo naopak rozjet úspěšnou kariéru.

Podle psychologů až 80 % naší komunikace tvoří její neverbální část, tedy náš postoj, gesta, mimika, tón řeči či způsob, jakým se vyjadřujeme. Řeč těla dokáže proto odhalit pravou podstatu našich myšlenek i v případě, že svými slovy říkáme něco úplně jiného. Už při přijímací pohovoru si zaměstnavatelé všímají, jak se uchazeč o zaměstnání projevuje, a podle toho také rozhodují o jeho přijetí či odmítnutí. Na jaké projevy bychom si měli dát pozor a co by mělo být úplné tabu?

Nerovný postoj

Ne nadarmo se říká, že rovná záda vystihují rovnost vašich myšlenek. Vyjadřují však také vaši sebedůvěru a připravenost čelit novým výzvám a úkolům. Rovným postojem v ostatních vzbudíte respekt i zájem vám naslouchat a při pracovním pohovoru jistě zapůsobíte pozitivním prvním dojmem. Shrbeným postojem se svěšenými rameny naopak dáváte najevo nezájem, neochotu, či nedůvěru v sám sebe.

Nepřirozená gestikulace

Pokud se zrovna neucházíte o zaměstnání u italské společnosti, určitě se vyvarujte přehnané gestikulace, zbytečného rozhazování a máchání rukama nebo nestandardních mimických projevů. Navenek totiž takový projev působí neuspořádaně a chaoticky. Mohou si o vás také myslet, že se za přehnanými gesty snažíte skrýt svoje nízké sebevědomí. Každopádně to rozhodně není projev silné, spolehlivé a vyrovnané osobnosti.

Neustálé sledování času

Ať už na vašich náramkových hodinkách nebo na hodinách na stěně, čas byste při pracovní schůzce či pohovoru sledovat neměli. Druhá strana si buď může myslet, že jste si pro ni nevytvořili dostatečnou časovou rezervu a vaše myšlenky se točí jen a jen kolem doby, kdy bude schůzka u konce, což je jasné znamení neúcty. V horším případě působíte jako znuděný egoista, který zbytečně marní svůj drahocenný čas s někým tak bezvýznamným.

Obranné pozice

Překřížené ruce a nohy znamenají jakýsi ochranný val, za který se snažíte schovat a nepřipustit si ostatní k tělu. Mnoha lidem přijdou tato gesta natolik přirozená, že už automaticky při dosedu kříží ruce či nohy a v této poloze běžně konverzují, usmívají se, diskutují...Ačkoliv jejich projev působí jinak po všech stránkách přirozeně a nenuceně, překřížené končetiny vytváří negativní a odrazující dojem. Samostatnou kapitolu pak tvoří ruce sevřené v pěst, u kterých si jistě každý domyslí, jaké signály vysílají druhé straně.

Projevy nervozity

Pokřivený, nervózní úsměv, neustálé prohrabování se ve vlasech, kousání spodního rtu, či v horším případě nehtů, nedostatečný oční kontakt. Projevy nervozity mohou být různé, tak si dejte dobrý pozor, jaké jsou vaše vlastní a snažte se jich vyvarovat. Nechcete přece působit jako někdo, kdo si málo důvěřuje nebo není schopný dovést zadaný úkol ke zdárnému konci.

Nepřiměřený stisk ruky

Podání ruky je většinou první projev, podle kterého lze soudit, s kým máte co dočinění. Příliš slabý stisk značí nízké sebevědomí a neschopnost vést, naopak příliš silný stisk je projevem dominance až agresivity. Podání ruky by v každém případě mělo být příjemné a adekvátní vůči osobě i situaci, ve které se zrovna nacházíte.

Absence úsměvu

Strnulá nebo zamračená tvář se svěšenými koutky rozhodně nepůsobí příjemným dojmem, stejně jako ironické úšklebky. Nikdo přece nechce pracovat vedle zakaboněného bručouna, který kolem sebe šíří negativní náladu, nebo vedle věčně nespokojené klevetnice. Psychologické studie potvrzují, že přirozený úsměv je silná zbraň, která svědčí o vaší otevřenosti, důvěryhodnosti a schopnosti lehce navazovat přátelství, takže na něj v žádném případě nezapomínejte.

Jak uspět při přijímacím pohovoru? Ovládněte řeč těla a vyvarujte se nejčastějších neverbálních chyb!

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!