Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
blockchain / foto: www.jaknakrypto.cz

Blockchain je unikátní technologií, která může v mnoha ohledech změnit náš dosavadní svět. V čem jeho potenciál spočívá?

Určitě jste se již s pojmem blockchain někdy setkali a to zejména v případě, že jste kryptoměnovými fanoušky a zajímáte se krom investic do digitálních měn také o technologickou stránku věci.

Určitě jste se již s pojmem blockchain někdy setkali a to zejména v případě, že jste kryptoměnovými fanoušky a zajímáte se krom investic do digitálních měn také o technologickou stránku věci. Všem, kteří ohledně blockchainu nemají doposud tak docela jasno, se dnes pokusíme přiblížit princip, na kterém funguje a řekneme si také něco o tom, jaké změny může jeho širší využití znamenat pro náš každodenní život.

Blockchain je výjimečný svou decentralizací

V čem spočívá výjimečnost této technologie? V podstatě jde o druh distribuované databáze, jejíž výhodou je to, že nemá žádný slabý bod, žádné centrum, které by se snad mohlo stát terčem útoku. Důsledkem takového útoku by mohlo být třeba její částečné ochromení či případně i úplné vyřazení z provozu. To však právě díky decentralizaci nehrozí. Vše běží na milionech počítačů po celém světě a nikdo celý systém neřídí, což znemožňuje jeho výraznější ovlivnění. Není tu zkrátka žádná centrální moc! A to je na celé věci také zřejmě to nejpodstatnější!

„Účetní kniha transakcí“

Blockchain vznikl spolu s nejznámější kryptoměnou, tedy s bitcoinem a byl proto dlouho spojován primárně se světem financí. I to se však pozvolna mění a zdá se, že by se mohl uplatnit i v dalších oblastech našeho života. O tom, kdo bitcoin přivedl na svět, se vedou neustálé spory. Jedním z možných autorů by mohl být například australský podnikatel Craig Wright, ale kdo ví…

Z technického pohledu je blockchain popisován jako stále rostoucí řetězec chronologických záznamů (tzv. bloků), který je sdílen všemi svými uživateli a jehož zabezpečení je kryptograficky zajištěno. Je to tedy vlastně decentralizovaná veřejná databáze zašifrovaných záznamů. Pokud jde o kryptoměny, hovoří se o něm také jako o jakési virtuální účetní knize, do níž jsou postupně zaznamenávány všechny uskutečněné transakce mezi uživateli a to na základě konsenzu, který vzniká potvrzováním těchto transakcí zainteresovanými účastníky celé sítě. Tyto záznamy již nelze nijak změnit nebo upravit, jsou-li už jednou provedeny, čímž je zamezeno jakékoliv falzifikaci. Aby byl do této „účetní knihy“ zajištěn neustálý přístup všem, jsou kopie kompletního blockchainu uchovávány u každého uživatele systému.

Různých kryptoměn je už více než 100Přestože byl bitcoin první virtuální měnou, která na principu blockchainu funguje, v současnosti je už pouze jednou z mnoha desítek dalších, které svou existenci odvozují právě od této unikátní technologie. Je však pravdou, že bitcoin zůstává alespoň prozatím jednoznačně nejrozšířenější. Znáte i některé další kryptoměny z následující tabulky?Výběr nejznámějších kryptoměn

KRYPTOMĚNA MAXIMÁLNÍ MOŽNÝ POČET MINCÍ

Bitcoin - 21 milion

Ethereum - není stanoveno

Ripple - 100 miliard

Bitcoin Cash - 21 milion

Litecoin - 84 miliony

Cardano - 45 miliard

NEO - není stanoveno

Blockchain může změnit svět

Díky decentralizaci spojené s vysokou mírou ochrany uložených záznamů proti neoprávněnému zásahu má technologie blockchainu výrazný vliv na zvýšení důvěryhodnosti dat v online prostředí. Tím postupně přispívá ke změnám nejen ve světě financí či obchodu, ale též v dopravě a našlápnuto má i do oblasti státní správy. Ve všech těchto odvětvích se může postupně větší čí menší měrou uplatnit. Jak rychle a hladce k těmto změnám dojde, bude záležet především na včasné a kvalitní úpravě příslušných zákonů a na solidním nastavení mezinárodních standardů. Potenciál této technologie je ale jistě značný, což ostatně dokládá i zájem velkých globálních firem o její využití.

Miliardář Jeffrey Berns a jeho město v poušti

Pokud jde o případné využití blockchainu ve státní či městské správě, musíme rozhodně zmínit fakt, že byl v Praze koncem loňského roku prezentován start projektu miliardáře Jeffreyho Bernse a to pod názvem Blockchains LLC. Stalo se tak při příležitosti série akcí „off-Devcon Prague“, kterých se účastnilo několik tisícovek vývojářů a příznivců kryptoměny Ethereum.

A co název Blockchains LLC vlastně skrývá? Jeffrey Berns má v úmyslu vybudovat uprostřed nevadské pouště chytré město, jehož páteří má být Ethereum blockchain. Již k tomuto účelu nakoupil pozemky, nechal postavit kanceláře a zaměstnal prvních 70 lidí. Celý tento projekt má být jakousi decentralizovanou organizací. Ta by měla fungovat tak, že vlastnická i hlasovací práva každého člověka, který se projektu zúčastní, budou zaznamenána v digitální peněžence a veškeré rozhodování o chodu města tak bude moci probíhat automaticky díky veřejnému hlasování a bude vykonáváno prostřednictvím smart kontraktů. Právě v Praze zřejmě Berns pro tento svůj velkolepý projekt hledal další vývojáře.

„Chytré smlouvy“

Zmínili jsme se také o možném využití blockchainu ve světě obchodu a jedním z dobrých příkladů takového využití jsou tzv. „chytré smlouvy“. Zjednodušeně řečeno jde o obchodní smlouvy vytvořené zcela automaticky, právě prostřednictvím této revoluční technologie. Distribuovaná databáze ověří veškeré podmínky dohody mezi jednotlivými stranami a následně díky informacím z jednotlivých uzlů celé sítě sama rozhodne, jestli byly tyto podmínky adekvátně naplněny a teprve potom autorizuje příslušnou platbu.

Věříte také v budoucnost blockchainu?

Už samotný fakt, že se do blockchainu rozhodla investovat krom jiných i celá řada nadnárodních ekonomických gigantů napovídá, že je potenciál této technologie opravdu mimořádný a že se s ní tedy v budoucnu můžeme běžně setkávat při našich každodenních činnostech.

A jak to vidíte vy? Věříte také, že jde svým způsobem o revoluci, která může v mnoha ohledech změnit svět nebo to podle vás zase až „tak horké“ nebude?

K tomuto článku není otevřena diskuze