Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Adventní svíčky / foto: shutterstock

Blíží se čas adventu, nenechte se semlít předvánočním šílenstvím

Advent máme za dveřmi, těšíte se na chvíle klidu, obcházení vánočních trhů nebo se hroutíte pod představou gruntování celého baráku, pečení kil cukroví a shánění hromad dárků?

Musím se přiznat, že dokud byly děti malé, šílela jsem a musela mít vše "pintlich", přestože to nakonec vrcholilo třiadvacátého prosince večer pláčem, že ty dva poslední polštářky nemám vyprané a vyčištěný koberec. A na Štědrý večer jsem padla u pohádky vyčerpáním. A ocenil snad někdo nablýskanou domácnost? Vůbec ne, všem naopak vadila moje nervozita a komandování. Bohužel jsem takto byla naučená z domova, kde ovšem taky na vánoce nijak nepanovala uvolněná atmosféra, ale dusno.

Po nástupu do nové práce do obchodu jsem vše přehodnotila. Dělala jsem dvanáctky a ve dnech volna jsem byla ráda, že upeču nějaké cukroví. S úklidem pomohli manžel i děti a co se nestihlo, prostě nebylo. Svět se nezhroutil a Ježíšek stejně přišel.

A poslední roky se to snažím užívat ještě víc v pohodě. Dělám stále dvanáctky v obchodě, ale v jiném a trochu klidnějším. Úklid už vůbec nepřeháním, počet druhů cukroví postupně vždy o něco skrouhnu, zkrátka si chci ten advent trochu vychutnat. Sejít se s kamarádkami na vánoční Praze, podívat se na vánoční trhy do zahraničí nebo si jen tak sednou doma se svíčkou a punčem. Stromeček strojíme v půli prosince, abychom si ho užili, protože já chodím do práce až do vánoc i mezi svátky.

 

Takže moje rada zní... Nestresujte se, neblázněte s úklidem a užívejte si to. Dárků nemusí být hromada, vždyť jsou přece vánoce o zdravé rodině, kterou máme kolem sebe. To je největší radost, pod stromečkem stačí maličkosti. Jestli zůstane jedno okno špinavé? No bóže, vůbec nic se nestane, však se přesvědčte sami.

Blíží se čas adventu, nenechte se semlít předvánočním šílenstvím

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!