Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Eura a centy / foto: shutterstock

Vzácné dvoueurové mince s unikátní sběratelskou hodnotou máte možná ve své peněžence

Ne vždy platí, že hodnota vyražená na minci odpovídá její skutečné ceně. Hodnota některých dvoueurových mincí, které jsou v oběhu, může totiž ve skutečnosti odpovídat i několika tisícům eur.

Ačkoliv mívají mince mnohem menší hodnotu než na bankovky, v určitých případech může cena takové mince mnohonásobně převyšovat její vyraženou hodnotu. Řeč je o vzácných mincích, které byly vyraženy a dány do oběhu jen ve velmi malém množství. Takové mince představují pro numismatiky učiněný poklad, a tak není divu, že za ně jsou na různých internetových portálech či aukcích ochotni zaplatit neuvěřitelné částky. Jelikož se tyto mince dostaly do běžného oběhu, může se některá z nich ukrývat například i ve vaší peněžence mezi drobnými eury, která vám zbyla z poslední zahraniční dovolené. Přesvědčte se sami a pozorně si prohlédněte zadní stranu dvoueurové mince a zpozorněte, pokud na ní naleznete některou z níže vypsaných zemí s konkrétním rokem ražby.

Malta

Tato mince je oslavou prvních voleb na Maltě , které se konaly v roce 1849. Do oběhu jich bylo posláno kolem 430 000 kusů a v současné době má dvoueurová mince desetinásobek vyražené hodnoty. Dostane za ni přibližně 20 eur.

Maltské dvoueuro - zdroj: fleur-de-coin.com
Maltské dvoueuro - zdroj: fleur-de-coin.com

Španělsko

Španělská dvoueurová mince slaví výročí Hospodářské a měnové unie a byla vydávána od roku 1999 až do roku 2009. Současná hodnota mince tak závisí přesně na konkrétním roce vydání a pohybuje se zhruba od 60 do 140 eur.

Kypr

Tato mince má na zadní straně vyobrazenou pravěkou sochu nalezenou ve městě Pomos, která měla nejpravděpodobněji představovat ženský symbol plodnosti. Při množství 90 000 kusů hodnota mince dosahuje 200 EUR.

Kyperské dvoueuro - zdroj: fleur-de-coin.com
Kyperské dvoueuro - zdroj: fleur-de-coin.com

San Marino

Každý, kdo se vyzná v numismatice, jistě pozná, že zadní strana mince vyobrazuje podobu slavného odborníka na mince a jejich historii, numismatika Bartolomea Borghesiho. Možná díky tomu byste za ni obdrželi příjemných 190 eur.

Vatikán

Tato mince připomíná Den mládeže, který se konal v Kolíně nad Rýnem v roce 2005. Kdo je jejím majitelem, může počítat s její aktuální hodnotou 300 eur.

Slovinsko

Ražbu této mince inspirovalo 50. leté výročí od podpisu Římské smlouvy neboli Smlouvy o založení Evropského hospodářského společenství. 40 000 kusů těchto mincí v oběhu není mnoho, a proto se jejich hodnota se pohybuje kolem 40 eur.

Monaco

Zlatým hřebem nakonec je mince, za kterou jsou sběratelé ochotni zaplatit až 3 000 eur. Řeč je minci zobrazující slavnou Grace Kelly, která se v roce 1956 provdala za monackého knížete Rainiera III.

Vzácné dvoueurové mince s unikátní sběratelskou hodnotou máte možná ve své peněžence

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!