Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Topení v domácnosti / foto: shutterstock

Topení v domácnosti? Dá se to levně i elektřinou

Cena elektrické energie roste, a proto je na čase zapřemýšlet nad vhodnými a efektivními způsoby vytápění. Takové vytápění elektřinou nemusí stát majlant, dokonce při správně zvoleném systému ušetříte spoustu peněz.

Topení elektřinou se nevyplatí ve starších nezateplených objektech. Jestliže však bydlíte v moderním, hlavně tedy zatepleném rodinném domě, nemusíte se tohoto způsobu vytápění bát. Jak tedy funguje účinné elektrické topení? Rozděluje se na dvě hlavní skupiny – přímotopné a akumulační.

Příjemné topení

Elektrické přímotopy

První možností jsou elektrické přímotopy, které poskytují velice příjemný tepelný komfort. Jedná se o efektivní doplněk k centrálnímu vytápění, přičemž uplatnění nachází například v koupelně, kde netrávíte během dne příliš času, ale potřebujete v místnosti přitopit ráno, respektive večer. Přímotopy produkují teplo tam, kde je zařízení nainstalováno. Přináší s sebou hned několik předností a výhod, například nemusíte zajišťovat rozvody z kotelny.

Pořizovací cena těchto pomocníků na vytápění je poměrně nízká, navíc nevyžadují stavební zásahy, nepotřebují radiátory, a dokonce ani komín. Provozní náklady jsou opravdu nízké, zejména když využijete levného tarifu elektřiny.

Akumulační kamna

Další volbou jsou akumulační kamna. Staré modely nejsou tak účinné. Jestliže však investujete do moderních akumulačních kamen, můžete si být jisti až o 20 % lepší účinností. I z ekologického hlediska jsou přívětivější, neboť jsou ohleduplná k životnímu prostředí. U akumulačních kamen vás nadchne, že se teplo uvolňuje postupně a příjemně sálá do celé místnosti.

Akumulační kamna mají také své výhody, například nepotřebujete kotelnu, elektřina se transformuje na teplo beze ztráty a výkon je vysoký.

K tomuto článku není otevřena diskuze