Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Kalkulačka, peníze, půjčka / foto: shutterstock

Kontokorent může být dobrý sluha, ale hodně zlý pán

Také se vám někdy stane, že týden před výplatou máte jednu kapsu prázdnou a druhou vysypanou? Kontokorent je řešením, které vám pomůže překlenout toto období. Ovšem má rovněž svá úskalí.

Peníze neustále k dispozici

Mít po ruce stále pevnou rezervu je v dnešní době téměř nutností. Nikdy nevíte, kdy vám vypadne pravidelný příjem nebo se rozbije pračka. Ovšem existuje řešení i pro ty, kteří žádnou rezervu nemají. Kontokorent je bankovní služba poskytována k běžnému účtu. Můžete jej využívat pravidelně každý měsíc, anebo nárazově v případě nouze. Velmi důležité je ovšem umět s ním pracovat, aby se z něj nestal zlý pán. Jedná se o snadné čerpání finančních prostředků tzv. do mínusu vašeho běžného účtu. Vždy je však nastaven určitý limit, zpravidla to bývá dvojnásobek vašich měsíčních příjmů.

Výběr z bankomatu

Specifika využívání kontokorentu

Ač se na první pohled může zdát, že využívání kontokorentu je výhodnější než krátkodobá půjčka, nemusí to být tak úplně pravda. Úroky vám naskakují již od první dne čerpání peněz. Navíc jsou zde poplatky za vedení účtu, přečerpání zůstatku nebo změnu úvěrového limitu. V praxi to tedy vypadá tak, že za každý den se záporným zůstatkem platíte úrok. Úrokové sazby se pohybují relativně vysoko, průměrně kolem 18 – 20 %. Výhodou na druhou stranu je, že nemáte stanovené přesné datum splátky a kontokorent splácíte další příchozí platbou na účet. Klient by si měl také dávat pozor na nevyužívání sjednaného kontokorentu, jelikož i za to si mohou banky účtovat poplatky.

Počítání výdajů

Na co si dávat pozor

Jelikož kontokorent nemá stanovená pevná data pro splácení, je velice snadné podlehnout mýlce, že peníze se vždy nějak vyrovnají s další příchozí platbou a vy můžete vesele utrácet stále dokola. Je třeba si pohlídat jeden malý detail. Musíte se dostat do plusu alespoň na jeden den v období do 6 měsíců nebo jednoho roku (záleží na zvolené bance) od prvního využití kontokorentu. Takže kontokorent vám může pomoci v mnoha životních situacích, je však jeho využívání dobře zvážit a nenechat se ukolébat pocitem, že máte k dispozici dostatek peněz, a následně se velice divit při jeho splácení.

 

 

Kontokorent může být dobrý sluha, ale hodně zlý pán

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!