Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Nakupování přes internet / foto: shutterstock

Chytré používání kreditní karty může přinést mnoho výhod

Kreditní karty se staly běžnou součástí našich životů. Ne každý však ví, jak s nimi správně zacházet, nebo dokonce jak chytře čerpat všechny jejich benefity. Pojďte s námi zjistit, jak může být kreditní karta prospěšná!

Záludnosti kreditek

Kreditní karta vždy vypadá na první pohled jako skvělá věc. Můžete si dopřát nové oblečení, jet na prodloužený víkend nebo si koupit nový telefon či televizi, aniž byste museli čekat, až na to našetříte nebo vám přijde výplata. Peníze jsou prostě kdykoliv po ruce. Ale pozor, není to tak snadné! Při nesprávném používání se vám to můžete velice ošklivě vymstít a zaplatíte nakonec mnohem víc. Je třeba se dobře zorientovat v tom, jak funguje bezúročné období a znát výši případných poplatků.

Peníze a úroky

Kouzlo bezúročného období

Bezesporu největším benefitem kreditních karet, pokud jej umíte správně využívat, je bezúročné období. To trvá zpravidla 40 až 60 dní v závislosti na konkrétní bance, kdy můžete používat peníze a nezaplatit přitom na úrocích ani korunu. Je ovšem nutné si toto zúčtovací období dobře ohlídat, protože zpoždění platby o jediný den pro vás už bude znamenat naúčtování úroků v plné výši za celou dobu, po kterou jste měli peníze reálně půjčené.

Jak ušetřit s kreditní kartou

Ušetřit s kreditní kartou můžete prostřednictvím nákupů u vybraných obchodníků, někdy až několik procent, což je příjemným benefitem. Výhodou aktivního používání některých kreditních karet je také nulový poplatek za její vedení a využívání, pokud za dané zúčtovací období zaplatíte předem stanovenou částku právě touto kreditkou.

Platby

Čeho se určitě vyvarovat

Kreditní karta je vhodná pro platby v obchodech i na internetu, ovšem nikdy s ní nevybírejte z bankomatu. Na tyto výběry se totiž nevztahuje bezúročné období a vybraná částka je okamžitě úročena a navíc se zde platí i poměrně vysoký poplatek. Takže pokud to shrneme, kreditní karta vám může krásně posloužit, ovšem jen pokud budete pozorní a budete dodržovat stanovené lhůty pro splácení, jinak se můžete dostat i do velmi nepříjemných finanční potíží.

Chytré používání kreditní karty může přinést mnoho výhod

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!