Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Pracovní pohovor / foto: shutterstock

Požádejte o zvýšení platu chytře a uspějte

Požádat svého zaměstnavatele o zvýšení platu není nikdy snadné. Proto je vhodné umět se zeptat ve správný čas a správným způsobem. Zjistěte, jak si zvýšit šance při žádosti o vyšší plat a jak se na rozhovor připravit.

Nepodceňte přípravu

Příprava je základ úspěchu. Předtím, než svého nadřízené požádáte o zvýšení platu, je třeba si dobře promyslet všechny argumenty, proč jste pro firmu přínosem, co vše děláte nad rámec svých pracovních povinností, jaké nové dovednosti a schopnosti jste získali v poslední době nebo je výrazně zlepšili. Každý argument se počítá, pokud jej umíte správně obhájit. Je dobré uvést konkrétní příklady vašich pracovních úspěchů, aby zvýšení platu bylo opodstatněné. Vždy ovšem platí, že nejsilnější argument je vhodné si nechat nakonec.

Správné plánování

Vytipujte si vhodný čas

Najít nejvhodnější čas pro rozhovor s nadřízeným není vždy snadné. Nejlepší příležitostí je využít doby, kdy se vám něco v práci opravdu povedlo. Odhoďte stranou skromnost nebo opatrnost a zkuste své štěstí. Nečekejte na roční hodnocení a pravidelný pohovor se šéfem. Vyvarujte se zbytečných emocí a veďte konstruktivní diskuzi. Umění diplomacie je totiž jeden z rysů kvalitního zaměstnance. Šéf bude vždy přístupnější a lépe naladěný, pokud zvolíte čas mimo pravidelné porady a hektický provoz.

Jak na to jít správně

Nikdy se nesnažte zviditelnit na úkor ostatních kolegů a hanění jejich práce. Předem se rozhodněte, o kolik by se vám líbilo zvýšit plat a tuto částku navrhněte jako první, aby váš šéf na to musel reagovat a měli jste prostor pro dělání kompromisů. Doporučujeme vždy říct o trochu víc, abyste se vyjednáváním dostali na vaši vysněnou částku. Vždy ovšem platí, že tuto částku musíte umět odůvodnit.

Dohoda o platu

Čeho se vyvarovat

Rozhodně se vyhněte argumentům, které nesouvisejí s vaší prací a úspěchem. Nemluvte o nízké nezaměstnanosti ani vašich rodinných problémech. Není taky vhodné mluvit o konkurenčních inzerátech s vyšším platem nebo o tom, že kolegové dostali přidáno. Nestavte nadřízeného do nepříjemné situace, aby rozhovor s vámi předčasně a pro vás neúspěšně neukončil.

Požádejte o zvýšení platu chytře a uspějte

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!