Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Šťastný starší pár / foto: shutterstock

Jak se dostatečně zajistit na důchod

Čas důchodu se zdá být pro mnohé velice daleko, ale je třeba myslet na jeho finanční zajištění již v mládí. Čeho se vyvarovat a jak efektivně a pravidelně spořit na toto období?

Bez vlastního přičinění to nepůjde

Bohužel v dnešní době není jistota, že vám v budoucnu bude stačit na pokrytý vašich potřeb pouze státní důchod. Je tedy třeba přemýšlet i o dalších způsobech spoření, aby vaše stáří bylo důstojné a klidné. Dnes by samozřejmostí mělo být minimálně doplňkové penzijní spoření, při němž můžete navíc získávat příspěvky od státu. Existuje také tzv. druhý pilíř penzijního sytému, ve kterém zhodnocujete vložení peníze prostřednictvím investování do vybraného důchodového fondu.

Investice peněz

Výhody investičního životního pojištění

Sjednání investičního životního pojištění má hned dvojí uplatnění. Jednak s ním spoříte na dobu odchodu do důchodu, ale zároveň jste celý život pojištěni a v případě nějaké pojistné události můžete čerpat finanční vyrovnání. Je to sice více rizikové než předchozí způsoby, ale vložené peníze se mohou lépe zúročit při správném hospodaření s vašimi investičními podílovými jednotkami. Hodnota pojištění roste s ohledem na to, jak správci portfolia dobře investují vaše vložené prostředky.

Využijte dlouhodobé investice

Pokud máte dostatek financí v produktivním věku, je více než vhodné je investovat do nemovitostí, umění, akcií nebo zlata. Investice do nemovitostí nebo umění jsou dlouhodobé a chrání vaše vložené prostředky před inflací. Investicemi do akcií můžete získat pravidelné vyplácení dividend a dlouhodobě vysokou výnosnost. Pokud toužíte po opravdu stabilní investici a chcete jít tzv. na jistotu, investujte do zlata. Získáte dlouhodobou stabilitu, ochranu před inflací i větší výnosnost než u spoření.

Zlato

Ideální způsob zajištění na důchod

Nikdo vám neřekne, jaký je ten nejlepší a nejvhodnější způsob šetření a investování peněz, abyste si zajistili finanční polštář na dobu důchodu. Vždy se musíte částečně spolehnout na vlastní úsudek a schopnosti. Co je ovšem téměř jisté je to, že nějaký způsob spoření je vhodné zvolit. Spoléhat se na stát nestačí. Doporučujeme tedy rozhodně kombinovat minimálně dva způsoby spoření.

Jak se dostatečně zajistit na důchod

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!