Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Slon africký / foto: shutterstock

Produkty vyrobené ze sloního trusu představují výdělečný byznys

Sloní trus není jen skvělým hnojivem, ale dá se z něj vyrábět také řada zajímavých věcí.

Napadlo by vás, že je možné vyrábět velice žádané produkty také ze sloního trusu? Největší suchozemští savci na světě dokáží vyprodukovat velké množství ukázkově ekologického materiálu a aktivní podnikatelé toho umí využít.

Sloní stádo

Vynikající káva

Ze sloního trusu se vyrábí jedna z nejdražších káv na světě. Její cena se pohybuje okolo 1100 dolarů za kilogram. Dostupnost této kávy je omezena a přednostně je dodávána do nejluxusnějších světových hotelů, kde lidé za šálek tohoto nápoje zaplatí i více než 50 dolarů. Takto vysoká cena je ovlivněna zejména náročným procesem výroby. Z 33 kilogramů kávy se získá jediné kilo hotového výrobku. Jde přitom o zrna pocházející z kávovníku arabského, která procházejí trávicím traktem slonů, kde jsou zpracovávána 12 až 72 hodin a poté jsou ručně vybírána ze sloních exkrementů. Káva díky tomu získává specifické aroma a příchuť. Poté prochází dalším procesem zpracování, od sušení až po pražení. Chuť kávy je prý velice jemná s květinovou vůní s příměsí čokoládových tónů a třešní.

Káva z trusu

Gin s příměsí rostlin ze sloních výkalů

V Jihoafrické republice se také vyrábí gin s příměsí rostlin ze sloních výkalů, který má delikátní chuť a je označen datem a GPS souřadnicemi místa sběru ingrediencí. Sloní exkrementy se suší a pak procházejí procesem dezinfekce. Poté jsou znovu opláchnuty a usušeny. Konečný suchý produkt, kterým už jsou jen rostlinné pozůstatky, se přidává do ginu. Gin získává zemitou travnatou chuť s příchutí jalovce, výtažků kořenů, trav, ovoce a kůry včetně aloe a akácie.

Pití ginu

Výroba papíru ze sloního trusu

V Africe je velice solidně rozjetý byznys výroby papírů ze sloních exkrementů. Jeho výroba není vůbec složitá. Výkaly, které jsou plné trávy a dalších rostlinných vláken, se musí nejprve důkladně propláchnout, dokud nezůstanou čistá vlákna. Ta se po dobu 4 hodin vaří a dále se postupuje jako při výrobě běžného papíru. Cena i kvalita je obdobná jako u klasického papíru, ale obrovskou výhodou a přidanou hodnotou je ochrana lesů před kácením. Jedna firma ze Srí Lanky vyrábí například také ekologická pouzdra na notebooky a vyváží je do 30 zemí světa.

Produkty vyrobené ze sloního trusu představují výdělečný byznys

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!