Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Hypotéka a finance / foto: shutterstock

Hypotéka – kdy o ní požádat a co k tomu potřebujete?

Uvažujete o koupi bytu nebo domu? Chcete si postavit svůj vysněný domeček? Nebo už nemovitost vlastníte, ale potřebovala by pořádnou rekonstrukci? Hypotéka vám s tím může pomoci.

Co je hypotéka a na co se dá použít

Hypotéka je úvěr na bydlení, kterým se dá financovat koupě nemovitosti, stejně jako její rekonstrukce. Vzít si ji můžete i na výstavbu rodinného domu, na koupi pozemku nebo na vyplacení manžela/manželky po rozvodu, případně dědice nemovitosti, pokud jste ji zdědili třeba se sourozenci a chcete si ji ponechat. Hypotéka vám může pokrýt část investice, maximálně však 90 %.

Hypotéka na vysněný dům
Hypotéka na vysněný dům – Zdroj: Shutterstock.com

Peníze navíc a neúčelově

V dnešní době už chytré hypotéky dokážou pokrýt i část peněz neúčelově. Např. pokud si chcete novou nemovitost vybavit, ale i pokud si chcete koupit nové auto nebo vyrazit na dovolenou. Kolik peněz můžete z hypotéky vyčerpat, aniž byste dokládali jejich využití, záleží na vybrané bance. Každá to může mít nastaveno trochu jinak. Je však potřeba splnit důležitou podmínku, a tou je dostatečná hodnota nemovitosti. 

Např. pokud má vaše nemovitost hodnotu 5.000.000 Kč a vy si berete hypotéku na 3.000.000 Kč, můžete z nich určitou část využít neúčelově.

Klíč k vlastnímu bydlení
Klíč k vlastnímu bydlení – Zdroj: Shutterstock.com

Potřebujete vlastní úspory? 

Každého jistě napadne, zda při koupi nemovitosti potřebuje nějaké vlastní úspory. Dříve bylo možné vzít si tzv. 100 % hypotéku, takže na nemovitost s hodnotou 3.000.000 Kč a stejnou kupní cenou mohla být poskytnuta hypotéka ve stejné výši. Dnes je potřeba mít minimálně 10 % z vlastních úspor. To znamená, že dnes by vám banky poskytly hypotéku 2.700.000 Kč a minimálně 300.000 Kč byste museli mít z vlastního. 

Mít vlastní úspory není jen podmínka, ale také výhoda. Čím více vlastních úspor máte, tím nižší je hypotéka, ale také úroková sazba. Banky spořivé klienty obvykle odměňují úrokovým zvýhodněním.

Ať už se rozhodnete stavět dům, nebo si raději koupit již hotový, je potřeba, abyste určitou částku našetřili. Hypotéka však může s financováním výrazně pomoci.

 

Zdroj:

https://www.5nej.cz/srovnani-hypotek/

 

Hypotéka – kdy o ní požádat a co k tomu potřebujete?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!