Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Nejnavštěvovanější a nejslavnější hřbitovy

Některá místa posledního odpočinku jsou tak fascinující, že se stala turistickou atrakcí.

Málokdo také ví, že v 19. století, tedy ještě před tím, než se začaly budovat městské parky, se chodili lidé procházet, scházet nebo na odpolední piknik či večírek právě na hřbitov. Dnes na hřbitov chodíme v tichosti a s úctou k pochovaným.

 

Pere Lachaise

Hřbitov Pere Lachaise najdeme v romantické Paříži. A právě toto místo posledního odpočinku je nejslavnějším hřbitovem na světě. Na žebříčku nejnavštěvovanějších míst Paříže se umístil mezi prvními deseti turistickými atrakcemi. Hřbitov je navštěvován hlavně kvůli slavným zesnulým. V Pere Lachaise má svůj hrob například Oscar Wilde, Edith Piaf, Honoré de Balzac, Marcel Proust nebo Jim Morrison.

magazin.cz

 

Pařížský hřbitov Pere Lachaise si vzali za vzor Američané. Ve Spojených státech amerických tak najdeme spoustu hřbitovů podobných tomu v Paříži. Hřbitov Mt. Auburn se tomu pařížskému podobá asi nejvíce a patří k nejkrásnějším hřbitovům Severní Ameriky.

Pere Lachaise je vůbec prvním hřbitovem, který byl vybudován za hradbami Paříže. Do té doby byl totiž zvyk pochovávat mrtvé přímo ve městě. Na Pere Lachaise  odpočívá 70 tisíc zesnulých. Na kopci, kde se dnes hřbitov rozkládá, došlo v minulosti ke dvěma bitvám. První se uskutečnila v roce 1814 a Francouzi byli tenkrát napadeni Rusy. V roce 1871 se zde střetli komunardi s vládními vojsky. Na hřbitově tedy přibylo i pár mrtvých z těchto konfliktů.

 

San Michele

Hřbitov San Michele dostal jméno podle ostrova, na kterém se rozkládá. Ostrov San Michele je také známý jako Ostrov mrtvých. Najdeme ho nedaleko italských Benátek. Hřbitov vznikl v roce 1807 na místě bývalé věznice. Založení hřbitova na ostrově nařídil Napoleon Bonaparte. Když obsadil Itálii, zakázal pohřbívat mrtvé v Benátkách.

I na hřbitově San Michele leží slavné osobnosti, jako například Ezra Pound nebo Igor Stravinsky.

magazin.cz

 

Vádí al-Salám

Irácký hřbitov Vádí al-Salám, kterému se také říká Údolí míru, je největším hřbitovem na světě. U města Nadžáb vznikl již ve 14. století. Na místě dnešního hřbitova byla původně jenom jedna hrobka, a to vysoce postavené osoby šíitů, imáma Alího. Mnoho muslimů chce být po smrti pochováno právě na tomto hřbitově, je to pro ně ta největší čest. Proto se zde denně pohřbívá až sto nových mrtvých z nejrůznějších koutů světa. Dnes je na hřbitově Vádí al-Salám několik milionů hrobů. Město Nadžáb i hřbitov je pod neustálou kontrolou amerických vojáků. Patří totiž k velmi nebezpečným místům.

magazin.cz

 

Arlington

Americký Arlington je nejznámějším vojenským hřbitovem na světě. Leží na něm američtí vojáci ze všech válečných konfliktů, které kdy Spojené státy americké absolvovaly. Najdeme zde hroby z období války Severu proti Jihu nebo z období první i druhé světové války. V novějších hrobech leží vojáci padlí v Iráku a Afghánistánu. Hřbitov jistě upoutá vaši pozornost svou jednoduchostí. Místo zdobených náhrobních kamenů jsou zde v řadách stejné bílé náhrobky. Ty se objevily také v závěru muzikálu Vlasy režiséra Miloše Formana.

Kromě amerických vojáků na hřbitově Arlington odpočívá prezident J. F. Kennedy i se svou manželkou Jacqueline.

magazin.cz

 

Židovský hřbitov v Praze

Mezi nejslavnější hřbitovy světa patří i Starý židovský hřbitov v Praze. Mrtví zde byli pohřbíváni prý již v první polovině 15. století. Existují však také spekulace, že hřbitov byl založen nejméně o dvě stě let dříve. Židé na místě hřbitova začali pohřbívat z nouze. Na jiném místě v Praze totiž nemohli být pohřbeni. Starý židovský hřbitov v Praze je světovým unikátem – nebyl totiž jako jiné evropské židovské hřbitovy zničen během druhé světové války. Pražský židovský hřbitov chtěl zachovat i sám Adolf Hitler. Podle dochovaných záznamů chtěl na místě hřbitova vytvořit muzeum o Židech, tedy o národu, který dokázal zničit.

Dnes láká pražský židovský hřbitov turisty svou atmosférou. Hroby jsou porostlé mechem, kolem náhrobních kamenů rostou vysoké lípy. Starý židovský hřbitov v Praze je zkrátka fascinující.

 

magazin.cz

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!