Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Jorg Hackemann / Shutterstock

Nejzajímavější muzea na světě

Některá z muzeí jsou proslulá po celém světě. Stačí jenom vyslovit název Louvre a všichni si již vybaví slavné pařížské muzeum a s ním spojený obraz Mony Lisy. Jaká jsou další zajímavá a slavná světová muzea?

Louvre

Do Louvru se nejezdí jenom za Monou Lisou, ale také za uměním islámských mistrů. Mona Lisa, tedy obraz Leonarda da Vinci, je však neznámějším a nejpopulárnějším exponátem muzea. Obraz však někteří lidé v obrazárně mohou snadno přehlédnout – rozměry Mony Lisy jsou totiž 77×53 centimetrů. Před poškozením chrání tento unikát neprůstřelné sklo.

V Louvru také můžeme vidět sbírku starého islámského umění. Do Evropy se díla islámských mistrů dostala jako lup z muzeí v Afghánistánu či v Bagdádu.

magazin.cz

 

Pokud budete procházet kolem budovy muzea, můžete slyšet diskuze, zda se tvar skleněné pyramidy vůbec hodí mezi ostatní historické budovy. Posuďte sami.

 

Ermitáž

Ermitáž najdeme v Rusku. Muzeum vlastní více než tři miliony exponátů, čemuž se můžeme jenom divit. V bývalém Sovětském svazu totiž musela zmizet některá kultura, která nesouvisela s komunistickým režimem. Naštěstí schovali sovětští úředníci mnoho exponátů z období carského Ruska, tedy ze „zlé doby“, do depozitářů. Dodnes se tak dochovala například sbírka umění, kterou v roce 1764 zakoupila Kateřina II. od německého obchodníka Johanna Ernsta Gotzkowského.

I přesto, že muzeum je tvořeno stovkami prostorných sálů, nikdy nemohou být vystaveny všechny sbírky umění. Proto muzeum často pořádá výstavy, během nichž si mohou návštěvníci prohlédnout i umění, které je jinak uloženo v depozitářích. Pokud tedy budete mít štěstí, můžete vidět sbírku umění ze Sibiře. Tato sbírka zlatých a stříbrných ozdob z období 5. a 4. století před naším letopočtem patřila Petru Velikému.

magazin.cz

 

Smithsonův institut

Smithsonův institut se skládá z celkem devatenácti institucí. Proto v něm najdeme sbírka z oblasti umění a designu, přírodních věd či historie. V roce 2015 má být v rámci Smithsonova institutu otevřeno veřejnosti Národní muzeum africko-americké historie.

magazin.cz

 

Smithsonův institut vlastní 137 milionů exponátů, z nichž 126 milionů má National Museum of Natural History. Ke komplexu patří také zoologická zahrada. vědci se zde snažili uměle oplodnit samici pandy a povedlo se! V září roku 2012 se samici narodilo zdravé mládě.

 

Národní antropologické muzeum v Mexiku

V mexickém Národním antropologickém muzeu se bude líbit hlavně lidem, kteří se zajímají o středoamerické domorodé kultury. Budova muzea stojí kousek od známé zoologické zahrady na takzvaném Vrchu kobylek (Bosque Chapultepec).

Hned v prvním patře muzea se seznámíte s předchůdci člověka, jako byl například člověk neandrtálský, pitekantropus, sutralopitékus a další. Dále se v muzeu setkáte s kulturou starých Olméků, Mayů, Aztéků či kulturou Oaxaca nebo Teotihuacánu. Nejznámějším artefaktem mexického Národního antropologického muzea je aztécký kalendář. Také kvůli němu míří do muzea dva miliony návštěvníků za rok.

magazin.cz

 

Metropolitní muzeum umění v New Yorku

Jak sami zaměstnanci muzea říkají, Metropolitní muzeum je pro New York to samé, co je Louvre pro Paříž. V muzeu je k vidění umění evropské a africké. Americké umění 19. a 20. století zobrazuje umělecká sbírka s názvem Americká křídla. Milovníci umění Egypta, Blízkého východu a Oceánie si také přijdou na své. Metropolitní muzeum umění vlastní také sbírky děl starých řeckých a římských mistrů. Pokud vás zajímá umění domorodých indiánských kmenů, rozhodně muzeum v New Yorku navštivte. Z moderního umění vás pak jistě zaujme některá z 20 000 fotografií. Důvodů, proč navštívit Metropolitní muzeum umění v New Yorku, je opravdu mnoho.

magazin.cz

 

Egyptologické muzeum v Káhiře

Pokud vás zajímají dějiny starověkého Egypta, navštivte muzeum v Káhiře, kde můžete vidět celkem 136 tisíc starověkých egyptských artefaktů. Život faraonů je dodnes plný tajemství, něco vám však jistě poodhalí právě káhirské muzeum. Prohlédnout si můžete velké sochy bohů, zdobené pohřební sarkofágy a do detailů propracované šperky. Pokud po návštěvě muzea zavítáte ještě k pyramidám, jistě si Egypt a jeho historii zamilujete.

magazin.cz

 

Přírodovědné muzeum v Londýně

V tomto londýnském muzeu můžete vidět celkem 70 milionů exponátů z oblasti botaniky, entomologie, mineralogie, paleontologie a zoologie. Nejvíce vás ale jistě již ve vstupní hale zaujme velký dinosaurus – diplodok. Právě on se stal jakousi atrakcí muzea.

magazin.cz

 

Při návštěvě Přírodovědného muzea v Londýně se rozhodně nudit nebudete. Pokud očekáváte pouze vitríny plné zkamenělin nebo vycpaných zvířat, budete mile překvapeni. K dispozici totiž jsou počítače a několik dotykových obrazovek, kde se dozvíte interaktivní a zajímavou formou informace o všem, co vás z oblasti přírodních věd zajímá.

 

Tokijské národní muzeum

Tokijské národní muzeum je nejstarším muzeem v celém Japonsku. V muzeu se seznámíte s asijskou historií a vidět můžete mnoho japonských uměleckých děl. Na počátku letošního roku mohli návštěvníci muzea obdivovat sochy buddhistického mnicha Enka. Pokud se do Tokijského národního muzea nedostanete, můžete si alespoň na jeho webových stránkách prohlédnout velké množství fotografií.

 

Rijksmuseum v Amsterdamu

V Rijksmuseu v Amsterdamu uvidíte obrazy holandských mistrů, jako byl Rembrandt či Vermeer. Právě v tomto muzeu je vystavován slavný Rembrandtův obraz s názvem Noční hlídka, dále vás jistě zaujme malířův autoportrét z roku 1629. Další díla v muzeu patří asijským mistrům umění.

magazin.cz

 

K Rijksmuseu patří také rozsáhlá knihovna s více než 300 000 monografií a 340 periodiky o umění. Do místní knihovny i muzea přijde ročně více než dva miliony návštěvníků a milovníků umění.

 

Altamira ve Španělsku

Pokud čekáte, že se jedná o slavnou španělskou jeskyni s doklady paleolitického osídlení, jste na omylu. Španělé tuto jeskyni před veřejností uzavřeli, vytvořili však její dokonalou repliku, kterou navštívit můžete. Kopie se skutečně jeskyni podobá, její tvůrci si dali dokonce záležet na skalních výstupcích a na stěny překreslili také věrné kopie paleolitických jeskynních maleb. Zatímco kopii Altamiry obdivuje spousta návštěvníků, v té pravé Altamiře probíhají stále archeologické výzkumy, které již přinesly řadu informací o životě paleolitického člověka.

magazin.cz

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!