Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Města sladěná do jedné barvy

Města jsou většinou různorodá a barevná. Ovšem na světě najdeme také pár měst, která jsou sladěna do jedné barvy. Pojďme se podívat na ta nejkrásnější jednobarevná města na světě.

Júzcar, Španělsko

Modrá je dobrá – možná to si říkají obyvatelé městečka Júzcar ve Španělsku. Celé městečko je totiž sladěno do modré. Přitom však byl Júzcar až do roku 2011 bílým městem. Všechny domy měly klasické bílé omítky. Na jaře roku 2011 se vše změnilo. Společnost Sony Pictures nabídla městu finanční odměnu za to, že si lidé nechají své domy obarvit na modro. Proč? Měla to být jakási reklama na premiéru filmu Šmoulové. Obyvatelé městečka Júzcar souhlasili. Jejich domy tak byly natřeny modrou barvou. Bylo k tomu použito více než 4 000 litrů barvy.

magazin.cz

 

Po premiéře filmu, na podzim roku 2011, nabídli filmoví tvůrci městu, že na  vlastní náklady uvedou všechny domy do původní podoby. Obyvatelé Júzcaru byli ale  proti. Za modrými domy se totiž jezdili dívat turisté, ročně jich bylo 80 tisíc. V dobách, kdy bylo město ještě bílé, sem zamířilo jenom 300 turistů ročně.

 

Izamal, Mexiko

Město Izamal leží na poloostrově Yucatán. A je jediným jednobarevným městem na tomto poloostrově. Zároveň je jedním nejdéle osídleným městem ve Střední Americe. Ve starověku byl Izamal důležitým centrem Mayů, archeologové zde objevili pět pyramid a 163 dalších staveb.

V dobách zámořských objevů přišli do Izamalu Španělé. Tehdy se začal vzhled města měnit. Místo pyramid zde byly postaveny kostely a šířeno křesťanství. A všechny domy dostaly stejnou barvu – hořčicový odstín žluté.

magazin.cz

 

Džajpur, Indie

Indickému Džajpuru se také běžně říká Růžové město. Právě tato barva zde dominuje. Město bylo založeno někdy v 18. století a tvořilo jakousi pevnost, kterou nebylo takřka možné dobýt. Město bylo opevněno hradbami a všech sedm bran se hlídalo. Zároveň byl Džajpur známý pro svou krásu.

magazin.cz

 

V roce 1853 se do indického Džajpuru vydal princ z Walesu. Místní obyvatelé chtěli na vzácnou návštěvu nějak zapůsobit, a proto se rozhodli město sladit do nějaké výrazné barvy. Vyhrála růžová. Od té doby je celé město růžové. Jen nové domy zde mají jinou barvu.

 

Bath, Anglie

Město Bath najdeme v hrabství Somerset. Dnes v něm žije zhruba 80 tisíc obyvatel. Již v dobách největší slávy Římského impéria na místě dnešního města Bath byly slavné lázně. Lázeňská tradice se zde udržela dodnes. Proto také dostalo město své jméno.

A jaká barva ve městě Bath převládá? Většina historických budov byla postavena z kamene a omítnuta vápencem, který se těžil nedaleko. A právě tento vápenec dal budovám medově zlatou barvu. Místní domy jsou také architektonickými unikáty. Jejich dávní majitelé je chtěli co nejvíce přiblížit přepychovým palácům. postupem času se sice fasáda většiny budov ušpinila, i přesto si můžeme všimnout krásně medové barvy.

magazin.cz

 

Ubrique, Španělsko

Ubrique je nejbělejší město celého Španělska. Bílých měst je přitom ve Španělsku celkem asi 1500. Město Ubrique najdeme v provincii Cádiz. Většina domů zde přímo bíle svítí. A proč jsou v tomto městě všechny domy obarveny na bílo? Především z hygienických důvodů. Bílou omítku prý Španělé používali kvůli jejím antibakteriálním účinkům.

magazin.cz

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!