Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Grand Canyon / foto: Shutterstock

Okouzlující Grand Canyon

Grand Canyon ve Spojených státech amerických sice není největším kaňonem na světě, nejspíš je ale ten nejznámější. Raftaři v něm s oblibou překonávají peřeje řeky Colorado, ale také na jeho dně po srážce skončila dvě letadla.

Na první pohled se možná může zdát, že Grand Canyon není vlastně nic jiného než obrovská propast. Nejznámější kaňon ve Spojených státech amerických (a možná i na světě) dosahuje délky 446 kilometrů, na šířku měří 29 kilometrů a v průměru je hluboký zhruba 800 metrů, ovšem na některých místech měří hodnotu dvojnásobnou. Přestože třeba v Nepálu je kaňon hlubší, v Austrálii zase větší, Grand Canyon je o dost více fascinující. Ne náhodou tedy patří spolu s Mount Everestem či s Velkým bariérovým útesem mezi sedm největších přírodních divů na světě.

magazin.cz

 

Pokud má člověk odvahu, může toho v Grand Canyonu spoustu zažít. A že na to jen tak nezapomenete! Zkusit můžete třeba rafting na peřejích řeky Colorado, netradiční jízdu po kaňonu na mule nebo třeba procházku po laně nad propastí. Je jenom na vás, co dokážete. Co se týče adrenalinu a Grand Canyonu, hranice je možné neustále posunovat, o což se pokouší celá řada nadšenců.

Po jejich vzoru chtějí překonat sami sebe i někteří turisté, což však není vždy dobrý nápad. Mnoho z nich se například již pokusilo mimo oficiální výpravu se zkušeným průvodcem projít celým kaňonem pěšky. Mnoha jedincům se to dokonce i podařilo. Ne zdaleka všichni turisté však patří mezi tyto šťastlivce. A čas od času tak musí správce Národního parku Grand Canyon rozjet pátrací akci, když se turisté v kaňonu ztratí.

magazin.cz

 

Mnohem větší katastrofa v Grand Canyonu (přesněji řečeno nad ním) se však stala v roce 1956. Tehdy se nad Grand Canyonem srazila dvě letadla a skončila na dně propasti. Byla to tehdy tragédie pro celou Arizonu i celé Spojené státy americké. Nehoda si vyžádala celkem 128 obětí.

Za celou tu přírodní krásu Grand Canyonu vděčíme řece Colorado. Právě její proud vytvořil hluboké zářezy do terénu a hlubokou propast. A velkolepé dílo Colorada dnes obdivují tisíce turistů. Příroda si zde hraje i během roku. Zatímco v létě se tropické teploty klidně pohybují kolem padesáti stupňů Celsia, v zimě pak zase teploty klesnou hluboko pod bod mrazu.

magazin.cz

 

Ať už je počasí jakékoliv, turisté jsou v Grand Canyonu pořád. Majitel části pozemků Národního parku Grand Canyon je však nepřestává varovat před vstupem na výjimečná místa, která příroda vytvořila, ale také upozorňuje na místa neschůdná a nebezpečná. Jistou část Grand Canyonu pak obývá lid kmene Hualapajů. Ti však turistům vstup do jejich oblasti nezakazují, naopak masy lidí vítají a snaží se na nich co nejvíce vydělat. Proto také vymýšlejí nové a nové atrakce pro turisty.

Dílem kmene Hualapajů je také tzv. Skywalk, tedy jakýsi prosklený chodník, kde přímo pod svýma nohama můžete vidět až na dno propasti. Tento poněkud adrenalinový zážitek není nejspíš vhodný pro každého, je však zcela bezpečný. Turisté si tuto atrakci velmi brzy oblíbili.

 

V květnu minulého roku slyšel o Grand Canyonu snad každý, a to ve spojitosti s nadšencem, kaskadérem a akrobatem jménem Nik Wallenda. Tento muž totiž dostal velmi odvážný nápad. Rozhodl se překonat propast bez jištění na čtyřsetmetrovém laně. Nik se skutečně úspěšně dostal na druhou stranu. Tento odvážný čin byl jistě zajímavý i pro nás Čechy. A to nejen kvůli samotnému kaskadérskému kousku. Nik Wallenda totiž pochází ze staré kočovné cirkusové rodiny, jejíž umělecký počátek nalezneme na území naší republiky.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!