Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Podivuhodná Velká čínská zeď

Po cestě Velkou čínskou zdí by vedle sebe mohlo v klidu projet šest jezdců na koni. Dnes se sem však davy turistů jen těžko vejdou, a to hlavně v nejznámějším úseku Badaling.

Dnes naštěstí můžete s průvodci navštívit i méně frekventovaná místa. Třeba v části zvané Simatai nemusíte potkat ani živáčka. K úseku Badaling můžete vyrazit z Pekingu. Odtud vás tam doveze snad každá cestovní kancelář. V rámci poznávacího zájezdu se na ono místo Velké čínské zdi dostanete určitě.

magazin.cz

 

Zmíněný úsek je také nejlépe zrekonstruovaný a také nejvíce frekventovaný. Naštěstí čínská vláda v 80. letech minulého století otevřela turistům i jiná místa, a úseku Badaling se trochu ulehčilo.

A Teď nějaká čísla o největší stavbě v dějinách lidské historie. Velká čínská zeď obsahuje dvacet pět tisíc strážních věží. Během první fáze její výstavby zemřelo tři sta tisíc dělníků. A jak je vlastně Velká čínská zeď dlouhá? To se přesně neví, ale odhady hovoří o 8860 kilometrech. Ovšem poměrně nedávno, v roce 2012 objevili archeologové další části zdi a ta má tedy měřit celkem zhruba 21 tisíc kilometrů. Nutno dodat, že s největší pravděpodobností je toto číslo poněkud přehnané.

 

magazin.cz

 

Dračí hřbet, jak se Velké čínské zdi přezdívá, se začala stavět někdy v roce 221 před naším letopočtem. Současná podoba vznikla až o dva tisíce let později za panování dynastie Ming. Původně nebyla Velká čínská zeď ani zděná, ale jen z kamení a udusané zeminy v bednění.

Hlavním účelem stavby bylo chránit čínskou říši před nájezdy barbarů a kočovníků. Nejednalo se jen o samotnou zeď (která byla na některých místech vysoká i deset metrů), ale také bylo její součástí třeba skladiště nebo kasárna, spojovací chodby a strážní věže.

Velká čínská zeď přetrvala staletí. Zub času se na ní však výrazně podepsal. Více než polovina této památky je v hrozném stavu. Některé části jsou ještě dnes rozebírány místními obyvateli na stavbu domů. I přesto je velká čínská zeď dodnes symbolem Číny, upozornění na ní bychom slyšeli i v čínské státní hymně.

 

magazin.cz

 

Legendy o Velké čínské zdi

Velká čínská zeď je neodmyslitelnou součástí své země i její dávné tradice. Zmínky bychom o ní našli ve starých příbězích, legendách a pohádkách.

Snad nejznámějším příběhem je ten o celkem 99 999 cihlách v průsmyku Jiayuguan. V dobách, kdy se Velká čínská zeď stavěla, vypočítal jeden z dělníků. Že na stavbu tohoto úseku bude potřeba přesně zmíněný počet cihel. Nikdo tomu moc nevěřil a nejvíce skeptický byl dozorce na stavbě. Ten dokonce všem pracujícím vyhrožoval, že pokud se zmíněný dělník mýlí, budou všichni odsouzeni ke třem letům těžkých prací.

Na konci stavby bylo použito 99 998 cihel. Jestli si myslíte, že se dělník spletl, mýlíte se. Ta poslední cihla má údajně celou stavbu podpírat, a pokud by byla odstraněna, zeď by spadla. Tuto cihlu dnes můžete vidět v jedné ze strážních věží.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!