Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Bodie: Město duchů

Město s názvem Bodie je asi nejznámějším městem duchů ve Spojených státech amerických. Také se mu často říká mrtvé město zlata a hříchu.

Podobných „měst duchů“ bychom našli v celých Státech na několik stovek. Většina z nich je památkou na období slavné zlaté horečky, patří k nim právě i Bodie. Toto město svého času zažilo strmou cestu na vrchol a ještě strmější pád. Také bylo dějištěm nezřízených pitek. Ty pak často vyústily i ve vraždu. Nebylo to tedy jenom město zlata, hříchu, peněz a radovánek, ale také násilí a krve.

Během dnes působí městečko Bodie jako kulisa z westernového filmu, po setmění se zde atmosféra ale změní. Pak Bodie vypadá spíše jako z hororu. Vše je zahaleno temnotou, okenice starých staveb ve větru vržou a tráva děsivě šustí. Někomu se při procházce městečkem vybaví třeba vytí psů, klapot koňských kopyt a kroky šerifa, který zde měl kdysi vše pod dohledem.

Bodie bylo kdysi jedno z největších a nejmodernějších měst v celé Kalifornii. Tři roky slávy a bohatství však vystřídala dlouhá léta úpadku. Dnes není město ničím jiným než poněkud zašlou památkou na dobu zlaté horečky.

 

magazin.cz

 

Město bylo založeno v 60. letech 19. století. Tehdy zde zlatokopové našli menší ložiska zlata a brzy v kopcích pohoří Sierra Nevada vznikl první těžařský tábor. Žádné velké firmy se tu však neusadily, zásoby zlata totiž nebyly tak velké, aby se jim sem vyplatila investice. Bodie se i tak rozvíjelo, i když jen velmi pomalu. Zlom nastal roku 1876. Tehdy došlo k objevu dalších, a tentokrát obrovských ložisek zlata.

Bodie se během následujících tří let rozrostlo neuvěřitelnou rychlostí. Rázem tu bylo postaveno dva tisíce budov, dva kostely, bary, salóny, celá čtvrť červených luceren, kam dělníci často chodili utrácet své vydělané peníze. Tehdy ve městě žilo asi osm tisíc obyvatel. Kvůli zmíněné části lehkých dívek se o Bodie začalo mluvit jako o městě hříchu. Pravidelné noční pitky často vyvrcholily v krvavé rvačky a nezřídka i vraždy.

magazin.cz

 

Již v roce 1880 začali ale z Bodie odcházet dělníci za lepší prací. Roku 1910 klesl počet obyvatel na pouhých 700 lidí. Za dva roky na to už nevycházely ani místní noviny, nebylo totiž takřka nikoho, kdo by je četl. V roce 1917 došlo ke zrušení železnice vedoucí do Bodie, nikdo ji totiž už nějaký čas nevyužíval. Vyvrcholením všeho byl obrovský požár roku 1939 (Který byl mimochodem již druhým požárem za relativně krátkou historii města). Poté se již Bodie nikdy nevzpamatovalo. V roce 1943 žili ve městě pouze tři stálí obyvatelé. A roku 1962 bylo Bodie prohlášeno za národní historickou památku.

magazin.cz

 

Dnes v Bodie žijí snad jenom hadi, ještěrky a kojoti, jinak zde nenajdete ani živáčka. Dodnes zde stojí původní městský sál Miners Union Hall, který byl v minulosti dějištěm pravidelných zábav. Nyní je sál jakýmsi muzeem tohoto města duchů. A ponurá a tajuplná atmosféra přiláká za rok více než dvě stě tisíc turistů. Ti sem míří většinou v létě nebo na podzim, v zimě se totiž kvůli sněhem zasypaným cestám do Bodie nikdo nedostane.

Z původního města se do dnešní doby dochovalo asi sto padesát budov. Také zde pořád stojí jeden kostel, ten druhý podlehl v roce 1932 ničivému požáru. Vidět zde můžete i pozůstatky těžebních zařízení, ve vysoké trávě rezavějící auta, kousek dál zase kompletně zařízené vybavení tehdejšího obchodu. Jeho majitel ho opustil snad ze dne na den.

magazin.cz

 

Podobně jako obchod jsou zachovány i další interiéry. Někdy dokonce působí dojmem, že si jenom majitelé domů na chvilku někam odskočili a hned přijdou zpět. A právě kvůli těmto a podobným detailům je Bodie velmi působivým městem duchů. Čas od času jsou zde pořádány noční prohlídky, které mají kouzelnou atmosféru a návštěvníky Bodie mrazí v zádech. Člověk už pak jenom čeká, kdy se za rohem vynoří nějaká ta tajemná postava.

 

Zajímavost: Bodie a Bodey

Zakladatelem osady Bodie byl jistý W. S. Bodey. Podobnost jmen pak není náhoda. Osada totiž původně dostala pojmenování po svém zakladateli, tedy Bodey. Za nějaký čas byl ale název zkomolen. Osud zakladatele byl podobný jako osud městečka. W. S. Bodey umrznul ve vánici, když nesl do Bodie zásoby potravin.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!