Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Vydejte se do českých skalních měst

Na území České republiky najdeme celkem devět skalních měst. Taková koncentrace na relativně malém území je unikátní. A to do toho nejsou započítány samostatné skalní útvary.

V českých pískovcových městech můžete obdivovat třeba vysoké kamenné věže, hluboké rokle nebo skalní okna a další hříčky přírody. Známá Pravčická brána je pak největším skalním oknem ve střední Evropě.

Skalní města a útvary mají na svědomí různé geologické vlivy. Tím prvotním byl splav žulového písku z hor (např. ze Sudetského pohoří) do moře. Pak se za dobu zhruba 6 milionů let usadila jakási pískovcová deska o síle asi 800 metrů. V období třetihor došlo k vyzdvižení desek, erozi a vyvření čediče. Pak zapůsobily i voda a vítr.

magazin.cz

 

Na severovýchodě naší republiky najdeme Adršpašsko-teplické skály, které působí na turisty jako magnet. Jedná se o hned několik skalních měst, která na sebe navazují. V tomto skalním komplexu najdeme až 90 metrů vysoké věže a skalní útvary, jako je např. Starosta a Starostová nebo Milenci. Adršpašsko-teplické skály jsou rájem turistů i horolezců. Skalní město si můžete projít ve dvou placených okruzích. Zamířit sem můžete i v zimě, jen tu bude putování poněkud náročnější.

magazin.cz

 

V Broumovském výběžku najdeme skalní útvary s názvem Ostaš a Hejda. Ty od sebe odděluje potok Klučanka, navštěvovanější a známější je pak Ostaš. Jedná se sice o malé skalní městečko, zato v něm však můžeme vidět velmi zajímavé útvary, které zde vytvořila příroda. V minulosti se v místním labyrintu skal ukrývali místní obyvatelé před nepřátelskými vojsky.

Zamířit můžete také do Broumovských stěn. S tímto skalním komplexem je spojen pojem Supí hnízdo či kaple Hvězda. Přes Supí hnízdo se po hřebeni dostanete do malebných roklí, přes Machov pak můžete dojít až do Polska na Hejšovinu. V Broumovských stěnách se nachází i pseudokrasové jeskyně, ta pod Luciferem měří na délku 395 metrů.

magazin.cz

 

Na Skutečsku se nachází skalní miniměstečko, Budislavské skály, které jsou známé i pod názvem Toulovcovy a Městské maštale. Tento komplex pískovcových skal není moc turisty frekventovaný, což je na jednu stranu dobře. Nikdo tam krásy přírody neničí a je zde relativní klid. Pokud se do Budislavských skal vydáte, nezapomeňte navštívit i zámek v nedalekých Nových Hradech.

Když se zmiňujeme o skalních městech, nesmíme zapomenout na Český ráj. Sem turisté míří zejména do Prachovských skal. Ty jsou známé svým členitým terénem a úzkými chodbičkami. V sezóně je tu plno turistů, takže klid zde nehledejte. Výhodou je, že z Prachovských skal to je jenom kousek na památky, jako jsou Trosky, Jičín, Sychrov nebo třeba Hrubý Rohozec.

Nedaleko Máchova jezera se nachází ne moc známé Hradčanské stěny. Krásné pískovcové skalní útvary jsou místy porostlé borovicemi. Uchvátí vás jistě kromě nich i meandry řeky Ploučnice.

Také na Kokořínsku najdeme skalní útvary, které vytvořila příroda. Údolí plné bočních roklí nazvané Pokličky působí romantickým dojmem. Jejich návštěvu spojují turisté s výletem do skla kolem Mšena, na hrad Kokořín nebo Housku.

Na severu Čech je skal opravdu plno. Nejznámější a nejnavštěvovanější je zde asi Českosaské Švýcarsko a hlavně Pravčická brána. Skály se nacházejí i v okolí Hřenska, v údolí Kyjovského potoka či v Jetřichovických stěnách.

magazin.cz

 

Nedaleko Děčína u obce Ostrá se rozléhají Tiské stěny. Je to malinké skalní městečko plné krásných vyhlídek, skvělých lezeckých terénů a zajímavých skalních útvarů.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!