Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Monte Cristo: Farma plná duchů

Elegantní viktoriánskou farmu najdeme na jihu Nového Jižního Walesu v Austrálii. Dlouho na této stavbě nebylo nic divného či tajemného, změna nastala v době, kde zemřel její majitel jménem Christopher William Crawley.

Po jeho smrti se začaly objevovat záhadné tragické události, jejichž nedílnou součástí byla smrt. Novým majitelům farmy, manželům Ryanovým, se pak začaly zjevovat i přízraky. A duchové zde údajně sídlí dodnes.

Vraťme se v čase do 1. poloviny 19. století. Tehdy vznikla v malém australském městečku Junee na jihu Nového Jižního Walesu první železniční stanice. A do města hned proudilo velké množství lidí. Toho využil farmář Christopher William Crawley (1841–1910) když roku 1884 nechal vybudovat krásný hotel pro cestující. A z malého zapadlého městečka se rázem stalo vysoce frekventované místo. Crawley na cestovním ruchu brzy dost vydělal, a tak se rozhodl hotel přebudovat na statek ve viktoriánském stylu, který dostal název Monte Cristo.

magazin.cz

 

Po přestavbě má Crawleyův dům velký obývací pokoj, tři ložnice, jídelnu, přijímací halu, stáje, dva malé sklady a několik dalších pokojů. Naproti usedlosti byl pak vybudován taneční sál, ten později sloužil jako zázemí pro služebnictvo. Crawley zde žil spokojený život se svou ženou Elizabeth (1841–1933) a sedmi potomky. Všechny děti rodiče poslali studovat, a tak byli většinou doma sami. Bohatý muž byl velmi štědrý k ostatním lidem, kteří si ho proto velmi oblíbili. Roku 1910 všechny však zaskočila tragédie, pak Crawley náhle zemřel na otravu krve. A právě tehdy se na statku vše změnilo. Po smrti majitele začalo v budově docházet k podivným věcem. Skoro jako kdyby na dům bylo najednou uvaleno prokletí.

Po smrti Christophera se kromě domu změnila i Elizabeth. Žena se stáhla do sebe, přestala vycházet z domu a po zbytek života nosila už jenom černé krajkové šaty s vysokým límcem. Za celých 23 let údajně Elizabeth opustila dům jenom dvakrát. Sklad ve druhém patře budovy nechala přestavět na kapli, kde se většinu času modlila. Čekali byste, že musela být Elizabeth hodná, milá a pokorná, když se tak často obracela k Bohu? To se pletete. Po smrti manžela se z ženy stal zlý a nenávistný člověk. Svou zlost si pak vybíjela na nevinném služebnictvu. V domě mělo často docházet k psychickému týrání a šikaně.

Jedna služka u paní Elizabeth se se svým manželem snažila o miminko. Když se jim to konečně povedlo, služka namísto toho, aby byla šťastná, spáchala sebevraždu skokem z balkonu. Nikdo to tehdy nechápal. A stejně tak nepochopitelné byly následující tragédie. Další služce vypadlo z náruče dítě na schodišti tak nešťastně, že zemřelo. Údajně ženě dítě z rukou vytrhla tajemné síla. A třetí služebná zemřela při porodu. Později na slamníku v kůlně uhořel mladý sluha. Ve stejně době se ve městě mluvilo o tom, že ve sklepení farmy Monte Cristo je již 30 let připoután na řetězech mentálně postižený syn jedné hospodyně, který dávno záhadně zmizel.

Elizabeth zemřela v roce 1933 na protržení slepého střeva. A rázem ustaly všechny záhadné tragédie. Statek pak střídavě obývali Crawleyovi potomci, ti zde ale zažívají podivné události, Poslední z příbuzných opustil farmu Monte Cristo v roce 1948. Poté začala stavba chátrat.

magazin.cz

 

V roce 1955 zamířil do Junee krejčí Reg Ryan. A hned ho zaujal chátrající statek Monte Cristo. A to i přesto, že se na jeho stavu podepsali vandalové, dům neměl například dveře a většinu oken. Také v něm nebyla zavedena elektřina, plyn a tekoucí voda. Přesto Rega prý dům přitahoval jakousi zvláštní silou.

Ryana před koupí Monte Crista varuje několik místních obyvatel. Ryan byl však pevně rozhodnutý a nevěřil povídačkám. Statek koupil a 8 let opravoval a zveleboval. V roce 1963 se Reg se svou manželkou a dětmi nastěhoval do nového a upraveného domu.

Jen co se rodina zabydlela, začala se cítit v novém domě trochu divně. Jako kdyby s nimi ještě někdo bydlel. Na schodech se ozývaly kroky, i když po nich nikdo nešel. V pokojích bylo zase slyšet zvláštní šramocení a šeptání. Někdy se otevíraly i dveře v domě. Časem to došlo tak daleko, že byly podobné jevy na denním pořádku. Objevily se i tajemné přízraky. Proto Ryan pozval do svého domu lovce duchů, kteří přítomnost paranormálních jevů potvrdili. Žádný z duchů však nikdy rodině neublížil.

Nejčastěji se prý na Monte Cristu zjevuje duch Elizabeth Crawleyové. Nejčastěji byla spatřena v černých šatech, které nosila po smrti svého manžela. Na majitele domu není přízrak zlý, zato hosty z Monte Crista vyhání. Některým lidem je v přítomnosti ducha Elizabeth nevolno. Kromě Elizabeth se v domě objevuje i pan Crawley, bývalý majitel, nebo duch ženy v dobových šatech, který nejčastěji stojí na balkoně. Možná se jedné o těhotnou služku, která kdysi spáchala sebevraždu.

magazin.cz

 

I přesto, že se Ryanovi cítili v domě dobře, na jednom místě tomu tak nebylo. Jednalo se o schodiště, kde kdysi jedné služebné vypadlo z náruče dítě. A právě děti se bojí ke schodišti přibližovat. Jedno zdravé dítě zde dokonce dostalo astmatický záchvat. Vyskytují se tedy skutečně na Monte Cristu tajemné síly či duchové?

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!