Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Bhútán: Jiný svět

Pokud si chcete odpočinout od moderního a uspěchaného světa, je pro vás Bhútán jako stvořený.

Bhútán, to je nádherná panenská příroda, svébytná kultura, všudypřítomný klid a mír. Toto království se rozprostírá na úpatí Himalájí, mezi Indií a Tibetem. V průměru zde lidé obývají místa v nadmořské výšce mezi dvěma až třemi tisíci metry. Vysoké hory se střídají s údolími, ve kterých často panují rozdílné klimatické podmínky. V Bhútánu tak narazíte na subtropické monzunové lesy, ale i alpinské louky a ledovce. Po velmi dlouhou dobu nepřišlo království do kontaktu s moderním světem.

Bhútán je jedinou zemí světa, která se oficiálně řídí tibetským buddhismem. Rychlé občerstvení McDonald’s byste zde hledali marně, od roku 2004 se nesmí v Bhútánu používat plastové tašky nebo sáčky a také kouřit.

V roce 1994 zamířili do Bhútánu vůbec poprvé turisté – dříve jim tato země nebyla přístupná. Roku 1999 byl v zemi zaveden internet a také první televize. Tyto dva roky znamenaly v Bhútánu jakousi revoluci. Ovšem zavedení televize mělo jistý negativní dopad – podle rodičů se jejich děti začaly prát ve škole právě od té doby, co začaly sledovat televizi. To byl pro bhútánské buddhisty šok, něco podobného totiž předtím nezažili. Proto vláda většinu televizních kanálů zrušila, například MTV nebo Fashion TV. Díky tomu se dnes obyvatelé Bhútánu oblékají podle starých místních tradic a ne podle západního módního stylu.

Bhútán je zcela jiným světem, kterého se netýkají globální vlny módy či způsobu stravování a podobně. Moderní a uspěchaná doba jako kdyby se této zemi vyhnula. Proto je to vhodné místo pro odpočinek na dovolené. Není ovšem vůbec jednoduché Bhútán navštívit. Prvním krokem je vízum, které vám bude vydáno pouze v případě, že vám cestu bude garantovat některá z tamních cestovních agentur nebo firem. Jednotlivci na individuální cesty vízum zpravidla nedostávají, ve dvojici však již budete považováni za skupinu a můžete se do Bhútánu vydat. Za rok dostane vízum do Bhútánu však pouhých šest tisíc lidí, což je opravdu málo. Pro srovnání – do Prahy se během jediného roku vydá zhruba pět milionů turistů ze zahraničí.

Pokud už budete mít to štěstí a dostanete vízum, budete muset v Bhútánu každý den svého pobytu zaplatit, a to 200 USD za dospělého a 100 USD za dítě. Jedná se o poplatek za pobyt v zemi, zároveň však bude z této částky hrazeno vaše ubytování, doprava v zemi, stravování a průvodce. Pak už nebudete muset platit ani vstupy do místních památek nebo muzeí.

V Bhútánu musíte mít sice průvodce a nebudete si moci dělat, co chcete, ale na druhou stranu zde budete v bezpečí. Slovo „kriminalita“ v Bhútánu prakticky neznají, jenom zřídka zde dojde k menším krádežím.

Od roku 2015 najdete o Bhútánu zmínku v Guinessově knize rekordů. Během jedné hodiny dokázali obyvatelé Bhútánu vysázet neuvěřitelných 50 tisíc stromků. Na zeleň, respektive lesy, si Bhútánci velmi potrpí. Místní ústava udává, že minimálně 60 procent půdy musí tvořit právě lesy.

Do Bhútánu vás dopraví pouze jedna letecká společnost, a to bhútánská Druk Air. Letadla odlétají ze čtyř letišť – z Káthmándú, Dillí, Bangkoku a Kalkaty. Platné vízum je pak podmínkou, že vás pustá na palubu letadla.

Bhútán: Jiný svět

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!