Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Nejzáhadnější jezera světa

Mezi záhadná místa v krajině patří také jezera. Jaká ukrývají pod vodní hladinou tajemství? A která jezera jsou vůbec ta nejzáhadnější?

Vostok

V Antarktidě byste našli velké zamrzlé jezero Vostok. Mohutnou vrstvu ledu vědci provrtávali několik let, až konečně mohli odebrat vzorek vody. Výsledky testů ukázali, že ve vodě žijí dosud neznámé druhy bakterií. Voda v jezeře je také údajně mírně radioaktivní. Také se o jezeře říká, že snad ukrývá pod hladinou jeskyni, do které nacisté uložili své tajné dokumenty z polární základny.

Loch Ness

Skotské Loch Ness je asi vůbec nejznámějším jezerem světa, a to díky údajnému tvorovi podobnému pravěkému plesiosaurovi, který má vodní plochu obývat. Pověst o příšeře z jezera Loch Ness vznikla již v 6. století. Badatelé však dodnes nenašli jasné důkazy o podivném tvorovi v jezeře. I přesto je mnoho lidí přesvědčeno, že Nessie v jezeře skutečně žije.

Titicaca

Titicaca, největší jezero v Jižní Americe, prý ukrývá hned několik tajemství. Na jeho dně údajně leží hned několik poklad. Některé už byly nalezeny, ale ten největší – zlatý poklad starých Inků, jezero dosud ukrývá. Podle pověsti se na dně jezera nachází starý zatopený chrám. V okolí vodní plochy pak často dochází k nejrůznějším paranormálním jevům.

Issyk-Kul

Jezero Issyk-Kul se nachází na severovýchodě Kyrgyzstánu. O jezeru koluje mnoho mýtů a legend. Údajně má být v jedné z podvodních jeskyní pohřben samotný Čingischán. Na dně jezera bylo objeveno hned několik staveb. V této souvislosti se objevily názory, že se může jednat o bájnou Atlantidu, nebo třeba o dávné město Skythů.

Gafsa

Jezero Gafsa se zhruba před dvěma roky znenadání vytvořilo v poušti na jihu Tuniska. Zatím nikdo spolehlivě nevysvětlil, jak se zde vodní plocha vlastně objevila. Někteří místní to považují za zázrak, další zase mluví o prokleté vodě. Vědci z odebraných vzorků zjistili, že voda v jezeře je vysoce radioaktivní.

Nejzáhadnější jezera světa

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!