Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Oceánské vlny / foto: Shutterstock

Přeplavat na kajaku tichý oceán?

Je to hloupost, hazard, nebo romantická představa pro hrdiny? O jednom velkém cestovateli, který se o to pokusil.

Jistě jste o tom slyšeli. Dříve, pokud jste zadali do Google map cestu autem z Šanghaje do Los Angeles, kupodivu Vám to vyplivlo itinerář cesty, přestože silnice obě města nespojuje, naopak mezi nimi leží až obludně rozlehlá vodní plocha. „Přeplujte na kajaku Tichý oceán“ zůstalo v itineráři zřejmě jako vtípek nějakého vývojáře, který to asi udělal ze zájmu, zdali si toho někdo všimne.

Ale teď vážněji. Existuje jeden člověk, který to opravdu dokázal. Ruský dobrodruh Fjodor Konjuchov odrazil svůj kajak od břehu v Chile v Květnu 2014, aby se po 160 dnech dostal pouze za pomoci vlastních pádel do 16800 kilometrů vzdálené Austrálie. Takové expedice bývají většinou zabezpečeny například velkou doprovodnou lodí a personálem, on to však zvládl sám. Pomáhal mu pouze navigační systém. „Za opravdu temných nocí, kterých je v jižním Pacifiku hodně, byla dioda na GPS/GLONASS navigačním systému jediným světlem v temnotě. Kdybych si strach nepřipouštěl, asi bych se doopravdy bál,“ vzpomíná Fjodor. Jeho kajak, se kterým oceán překonal, měl celkem 9 metrů na délku a vpředu malou kajutu, jestli se tomu tak dá říci. Spát se ovšem dalo jen za dobrého počasí. A to ještě s otazníkem. Zkuste si usnout, když je pod Vámi několik kilometrů vody! Jelikož jeho plavidlo bylo opravdu malé, nemohl s sebou vozit zásoby potravin na půl roku, ale musel si tu a tam vypomáhat rybařením. Odměna ho ovšem čekala v podobě šťastného dosažení cíle. V Austrálii ho už čekaly stovky fanoušků. A taky pocit, že jako jediný pomocí vlastních svalů a malé loďky přeplaval tu nejrozsáhlejší vodní plochu, která na naší zami je.

Start cesty Fjodora Konjuchova v Chile

Myslíte si, že mu to v jeho 63 letech stačilo a odebral se do zasloužené penze? Nikoliv! 2 měsíce zpátky překonal rekord Steve Fosseta v rychlosti obletu země balónem. Povedlo se mu to za pouhých 11 dní, což bylo jistě příjemnější, než 160 dní ve vratkém kajaku uprostřed Pacifiku. Popřejme tedy hodně štěstí do dalších dní odvážnému cestovateli, který byl jako jeden z mála i na severním a jižním pólu, vrcholu hory Everest a bodu nedosažitelnosti v Severním ledovém oceánu. Mezi jeho další plány patří přejezd Austrálie ze západu na východ na velbloudu. Máme se na co těšit!

 

Přeplavat na kajaku tichý oceán?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!