Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Hrad Chillingham / foto: shutterstock

Chillingham: Jeden z nejstrašidelnějších hradů v Anglii

V Anglii můžete narazit na mnoho strašidelných míst, domů a také hradů.

K nejstrašidelnějším hradům v zemi patří Chillingham. Najdete ho v severozápadní části Anglie. Po setmění se zde zůstávat nedoporučuje. I za bílého dne se zde návštěvníci i průvodci necítí zrovna nejlépe. 

Hrad Chillingham byl vystavěn ve 13. století, kdy nahradil původní klášter. Mohutná stavba s pevnými hradbami a vodním příkopem plnila funkci opěrného bodu anglické armády při vpádech do nepřátelského Skotska. Roku 1298 zde nějaký čas strávil anglický král Eduard I. předtím, než porazil skotské rebely v čele s Williamem Wallacem.

 

Postupem času byl hrad obýván už jenom zřídka, a to také kvůli děsivým příběhům. Podle jedné legendy se za zdmi pevnosti nacházela jedna z nejkrutějších mučíren v celé Evropě. Následkům mučení zde mělo podlehnout několik stovek nešťastníků. Citlivější jedinci se prý ve sklepení hradu necítí dobře, zaznamenávají negativní energii či zvláštní chlad. Říká se, že duše umučených lidí nemohou nalézt klid a budou navždy bloudit hradem.

Mučící klec
Mučící klec

Při opravách hradu roku 1920 narazil jeden z dělníků na duté místo ve zdi jedné místnosti. Když zeď spolu s kolegy proboural, zbledl hrůzou – v dutině bylo lidské tělo se zbytky modrých šatů! Lidské ostatky později prozkoumali odborníci, kteří došli k závěru, že se jedná o kostru dítěte. To pak mělo být podle všeho pohřbeno zaživa. Dítě se zřejmě snažilo ze svého vězení dostat ven – svědčí o tom zlomené nehty i kosti na rukou. Kdo a proč dítě v tzv. Růžovém pokoji zaživa zazdil? A je zazděný přízrakem chlapce, který hradem dnes bloudí?

Modrý nebo také zářivý chlapec je nejznámějším duchem hradu Chillingham. Už několik staletí starší v jedné z věží v tzv. Růžovém pokoji, viděn byl však i před hradem. Někdy se jenom zjevuje návštěvníkům hradu, jindy na ně volá. Má se jednat o přízrak zazděného chlapce, kterého našli dělníci při opravách pevnosti v roce 1920.

Podle pověsti měl chlapec žít někdy na konci 16. a počátku 17. století. V roce 1604 měl mít u sebe důležité dokumenty, které měly na svědomí prohru Angličanů v jedné bitvě proti svým španělským nepřátelům. Možná proto byl pak zaživa zazděn. Další informace o chlapci bohužel nemáme.

Straší údajně také v tzv. Vražedném pokoji, kde měl povraždit děti mučených na hradě jistý John Sage. Vražednou zbraní byla sekera. Zjevují se zde přízraky zavražděných dětí i samotný John Sage. Ten se prý objevuje i v mučírně. Právě v této místnosti se mnoho návštěvníků cítí velmi špatně. Jeden z průvodců zase odmítal do této místnosti někdy sám vstupovat. 

I za bílého dne se v hradu necítíte dobře
I za bílého dne se v hradu necítíte dobře

Dalším přízrakem Chillinghamu je duch lady Mary Berkeley, což byla manželka vévody Forda Greye. Ten svou ženu podváděl a později opustil ji i jejich dítě. Duch Mary Berkeley prý dodnes hledá v chodbách hradu Chillingham svého muže.

Snad každý hrad má svůj přízrak. Ovšem v Chillinghamu, hradu s temnou a krvavou minulostí, jich straší hned několik.

Chillingham: Jeden z nejstrašidelnějších hradů v Anglii

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!