Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Lachta centrum v červenci 2017 / foto: shutterstock

Evropa má od letošního roku novou nejvyšší budovu

Tři nejvyšší budovy Evropy se dosud nacházely v Moskvě. Lachta Centrum je však právě překonává a míří na první místo k cílovým 462 metrům.

Začali ji stavět v roce 2013. Před rokem dosáhla věž Lachta Centrum v Petrohradě 180 metrů výšky z plánovaných 462. Nyní se pomalu blíží čtyřem stovkám metrů a překonává tak Věž Federace v Moskvě. Původně měla stát tato budova o devět kilometrů blíže centra města, ovšem z důvodu narušení historické části zástavby a možné odebrání členství Petrohradu v UNESCO se nakonec v Rusku rozhodli postavit ji dále od středu města, na pobřeží Baltského moře. Dokončená a hotová by měla být v roce 2018, nicméně už teď se stává v Evropě nejvyšší.

Lachta centrum v roce 2016
Lachta centrum v roce 2016

Budova bude součástí obchodního a kancelářského komplexu Lachta, ke kterému přibudou i dvě stanice metra. V samotném areálu se bude nacházet centrum pro sdílenou práci, obchody, kanceláře, parkoviště, a též 600 míst pro jízdní kola. V horní části věže by měla být i výhledová terasa, kde se počítá s přístupem zdarma. Území, kde se budova staví je severozápadně od centra města na pobřeží moře, bude tedy zdaleka viditelná jak pro cestující připlouvající lodí, tak i pro cestující autem, vlakem či autobusem například z Finska.

Jak má vypadat po dokončení (zdroj: www.proektvlahte.ru)
Jak má vypadat po dokončení (zdroj: www.proektvlahte.ru)

Co bude stále vyšší? V Evropě nic, na světě desítka budov

Je zajímavé, že Petrohrad dosud neměl žádný mrakodrap, teď si to ale vynahradí. Současná výška Lachty je sice už první v Evropě, nicméně spolu s Věží Federace v Moskvě zaujímá až 37 místo na světě. Ani po dokončení nebude úplně na špici, zařadí se na 11. místo. Vyšší bude stále 5 staveb v Číně a po jedné ve Spojených arabských emirátech, v Saúdské Arábii, Jižní Korei,ve Spojených státech amerických a na Taiwanu. 

Nejvyšší budovy světa:

  1. Burj Chalifa  Dubaj   UAE   812 m
  2. Shanghai Tower    Šanghaj    Čína   632 m
  3. Abraj Al-Bait  Mekka    Saúdaká Arábie   601 m 
  4. Ping An Finance   Šenzen    Čína   599 m 
  5. Lotte World    Soul    Jižní Korea    554 m
  6. One World TC  New York   USA   541 m
  7. Guangzhou CTF    Kanton    Čína    530 m
  8. Taipei 101   Taipei    Taiwan    508 m
  9. Shanghai WFC    Šanghaj    Čína   492 m 
10. ICC  Hongkong    Čína    484 m

 

V krátké budoucnosti se Moskva zařadí v rámci země až na třetí místo, její mrakodrapy totiž překoná se svými plánovanými 432 metry také výšková budova v Grozném – hlavním městě ruského Čečenska. Nicméně, pokud uvažujeme tradiční hranici Evropy propadlinu řek Kuma a Manyč, bude se už nacházet v Asii. Když však budeme považovat vše k hlavnímu hřebenu Kavkazu za území Evropy, bude se i čečenská věž Achmat počítat do evropské tabulky. Největší slovanská země každopadně v Evopě jednoznačně vede. A jak jsme na tom my? U nás je zatím nejvyšší AZ tower v moravské metropoli Brně s výškou 111 metrů. 

Nejvyšší budovy v Evropě:

  1. Lachta centrum   Petrohrad   Rusko (nedokončená)   462 m 
  2. Věž federace  Moskva   Rusko   373 m
  3. OKO (jižní věž)  Moskva    Rusko    354 m
  4. Merkur   Moskva    Rusko    338 m
  5. The Shard  Londýn    Spojené Království    310 m 
  6. Eurasia  Moskva    Rusko   309 m 
  7. Skyland 1  Istanbul    Turecko   293 m 
  8. Skyland 2  Istanbul    Turecko  293 m 
  9. Metropol  Istanbul    Turecko    280 m 
10. Naběrežnaja  Moskva    Rusko   267 m

Evropa má od letošního roku novou nejvyšší budovu

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!