Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Euejura / foto: shutterstock

Nezávislost na cestách: Volba karavanu či obytného vozu?

Pokud se nechcete se na Vaší dovolené přizpůsobovat diktátu cestovních kanceláří, ale vyhovuje vám cestování po vlastní ose s možností se přemístit na jiné místo, jasnou volbou je pro vás dovolená karavanem či obytným vozem.

Pokud jste v tomto směru nováčci a ještě jste neměli možnost si tento typ cestování vyzkoušet, bylo by dobré si uvědomit, co vlastně od své dovolené očekáváte a zda pro vás bude lepší jet obytným vozem nebo raději přívěsem.

Volbu karavanu - obytného přívěsu - spíše upřednostníte, jestliže plánujete setrvat delší dobu na jednom místě. Výhodou je, že můžete přívěs v kempu odstavit a cestovat volně po okolí osobním vozem. Jistě oceníte i několikanásobně menší cenu přívěsu, ať již za zapůjčení, nebo pořízení vlastního.

Stačí si jen vybrat...
Stačí si jen vybrat...

Oproti obytnému autu však očekávejte složitější manipulaci při jízdě kvůli celkové délce soupravy a nižší rychlost (v ČR platí 80km/h, i když je přívěs homologován na 100km/h!), dále pak menší komfort ve výbavě - přívěsy často nemají ve výbavě sprchu, jste tudíž závislí na sociálním zařízení kempu, které nemusí vždy odpovídat vašim požadavkům....

Obytný vůz  doporučujeme těm cestovatelům, kteří neplánují trávit čas na jednou místě, upřednostňují časté přesuny a rádi kempují i "na divoko", tedy mimo vyhrazené kempy. Některé země se sice takovému stání hlavně v přímořských oblastech brání a snaží se ho různými zákazy odbourat, například ale takové Řecko je ke stání "na divoko" poměrně vstřícné.

Celkově jsou obytné vozy považovány za více komfortní, čemuž však odpovídá i cena pronájmu oproti karavanu.

V posledních letech popularita dovolené "na kolech" stále stoupá, o čemž svědčí i vzrůstající nabídka půjčoven karavanů a obytných vozů. Při vašem rozhodování doporučujeme nejen hledět na cenu půjčovného, ale i na kvalitu poskytovaných služeb a stáří vozů. Pokud si ale tento typ cestování vyzkoušíte, jistě zjistíte, že svoboda a volnost karavanové dovolené je k nezaplacení a budete se k ní chtít i nadále vracet.

Nezávislost na cestách: Volba karavanu či obytného vozu?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!