Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Amsterdam / foto: shutterstock

Co nevynechat při návštěvě Amsterdamu

Mnohdy se mu díky četným kanálům říká Benátky severu, jiní ho znají pod přezdívkou Mokum, odvozené z hebrejského slova ‚makom‘ (místo). Řeč je o Amsterdamu.

Nizozemská metropole patří k  nejoblíbenějším turistickým cílům Evropy, ročně ji navštíví přes pět milionů cestovatelů. Pokud patříte k těm, kdo se do nizozemské metropole chystá, máme pro vás několik zajímavých tipů, kam rozhodně zajít.

Známá i méně známá amsterdamská muzea

První bod našeho stručného průvodce není nijak zvlášť originální, neboť právě do muzeí míří velká část zahraničních turistů. Mezi ta nejslavnější patří Rijksmuseum, Van Gogh Museum či Dům Anny Frankové. Za pozornost však stojí i Námořní muzeum, Stedelijk – galerie moderního umění – či filmové muzeum EYE.

Park Amsterdamse Bos – amsterdamský les

Přestože větší část lesa se nachází na území obce Amstelveen, jeho vlastníkem je město Amsterdam. Podstatná část parku byla vybudována ve třicátých letech minulého století, kdy docházelo k velkému růstu nezaměstnanosti. Dnes je Amsterdamse Bos vyhlášenou lokalitou, kde se pravidelně konají nejrůznější shromáždění, koncerty a divadelní představení.

Čtvrti mimo historické centrum

Chcete-li skutečně objevit kouzlo Amsterdamu, alespoň na chvíli opusťte jádro města a vydejte se do některé z méně známých čtvrtí. Velmi zajímavá je městská část De Pijp, ležící jižně od centra. Velkou část jejího obyvatelstva tvoří jak imigranti a obyvatelé dřívějších nizozemských kolonií, tak i mladí umělci a studenti. Najdete tu také mnoho útulných kaváren a restaurací.

Květinové a jiné trhy

Květinové trhy potěší hlavně dámy. Tím neznámějším je nejspíš Bloemenmarkt, celoroční trh, kde kromě květin, semínek a cibulí nakoupíte také suvenýry. Avšak po celém městě narazíte na trhy (bazary), kde seženete téměř vše, od knih přes oblečení až po nábytek.

Vondelpark, ideální místo na odpolední piknik

Vondelpark, pojmenovaný po kontroverzním spisovateli Joostu van den Vondelovi (1587–1679), je ideálním místem na odpolední piknik. Park má ovšem i kulturní význam, k vidění je zde celá řada zajímavých soch, a to včetně jedné od Pabla Picassa.

Čtvrť červených luceren

Čtvrť červených luceren patří k nejnavštěvovanějším místům nizozemské metropole. Ačkoli sem většina turistů míří spíše ze zvědavosti, spoře oděné dívky v oknech a výlohách lákají každého muže, který o ně zavadí pohledem. Závěrem tedy malé doporučení: Nic zde není ponecháno představivosti, takže děti raději nechejte na hotelu.

Co nevynechat při návštěvě Amsterdamu

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!