Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
loď - plavba - ilustrační obrázek / foto: shutterstock

Toužili jste v dětství brázdit moře jako kapitán vlastní lodi? Tenhle sen si ještě můžete splnit!

Vítr v plachtách, azurově modré moře, romantické západy slunce a všemožná dobrodružství… Zní vám to jako dovolená snů? Pokud jste připraveni namísto vyhřívání se na pláži zkusit zážitek trochu jiného typu, nic vám nebrání.

Získání kapitánské licence je mnohem snazší než trápení se v autoškole, na které si možná vzpomínáte.

Pár rad do začátku

Chcete si udělat kapitánský kurz, ale netušíte, jak byste měli postupovat? Prvním kritériem vašeho rozhodování bude, v jakých vodách se chcete plavit. Existují totiž různé licence pro vnitrozemní vody a pro námořní kapitány. Klasický kapitánský průkaz skupiny C vám postačí pro příjemnou romantickou plavbu s partnerem po moři i dobrodružnější výpravu se skupinou přátel. Pokud už nepatříte mezi začátečníky, jistě víte, že kurzy jachtingu pro pokročilé vám umožní získat licenci typu B nebo A. Po absolvování teoretického a praktického kurzu vás vždy čekají kapitánské zkoušky.

Vyplujte na moře se zkušeným kapitánem

Rádi byste si užili nádhernou dovolenou na lodi, ale netroufáte si převzít zodpovědnost za její řízení, ani nemáte podobnou osobu ve svém okolí? Nezoufejte, vždy je tu ještě možnost pronajmout si loď i s kapitánem. Nebudete sice sami udávat směr jachtě, ale cestu samozřejmě můžete předem naplánovat, takže bude odpovídat vašim představám.

Kudy se bude vaše cesta ubírat?

To už je jen na vašem rozhodnutí, dovolíme si ale poskytnout několik tipů. Ideálním startovním místem pro začátečníky je Chorvatsko s nádherným pobřežím, kde se také obvykle koná praktická část kapitánského kurzu. V chladnějších měsících míří mnoho Čechů do Itálie a Řecka, které slibuje stabilní vítr a nádherné zátoky k objevování. Mezi letní stálice zase patří pobřeží Černé Hory a dokonce na první pohled nenápadné Slovinsko. Brázdit můžete také vlny Karibiku jako nechvalně proslulí piráti. Milovníci exotiky vyráží rádi do Thajska či Malajsie, případně na Kapverdy, ostrůvky v Atlantském oceánu při pobřeží Afriky.

K tomuto článku není otevřena diskuze