Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
uvodni foto / foto: https://www.zaparkujteuletiste.cz

Netradiční ázerbájdžánská jídla v Česku

Ázerbájdžánská kuchyně je známá po celém světě pro svoji rozmanitost, skvělou chuť a také nekompromisním trvání na, autentické, leckdy velmi náročné, přípravě jednotlivých pokrmů.

Nabídku ázerbájdžánských jídel naleznete v mnoha skvělých restauracích na všech kontinentech, u nás se jí však zatím nedostává pozornosti, kterou by si nepochybně zasloužila. Vaše návštěva ázerbájdžánské restaurace v hotelu Lipno se tak může stát nezapomenutelným zážitkem, díky kterému objevíte něco dosud nepoznaného.

Ázerbájdžán – země na rozhraní kultur

Ázerbájdžánská kulinářská tradice se nechala inspirovat jak v Turecku a v Rusku, tak na Blízkém východě. Není proto divu, že nabízí až dva tisíce různých jídel. Těmi nejznámějšími jsou pilaf (směs rýže či bulguru s nejrůznějšími masovými nebo zeleninovými směsmi nebo dokonce ovocem) a šašlik (kebab z masových kousků prokládaných cibulí, paprikou a další zeleninou), které jsou typické pro celou kavkazskou kuchyni a které jsou povědomé i gurmánům v našich končinách. Celá řada výborných jídel u nás ale známá není a stojí proto za to rozšířit si obzory.

Není mnoho lidí, kteří si na první pokus spojí Ázerbájdžán s pokrmy z ryb. Země ale leží u Kaspického moře a ryby jsou proto důležitou součástí jeho kuchyně. Jeseter nebo kutum, ať již v podobě šašliku, pilafu nebo v nějaké jiné podobě, jsou zážitkem, na který se nezapomíná . A když v souvislosti s Ázerbájdžánem mluví o rybách, nesmíme zapomenout ani na skvělou jablečnou omáčku, která k nim neodmyslitelně patří.

Výborné jsou i polévky a zákusky. Slézová polévka nazývaná balva. Věděli jste, že ji lze připravit i ze slézu přehlíženého, který roste i u nás na mnohém sídlišti? Ze zákusků lze doporučit třeba ořechový moučník pachlava.

Dopřejte si netradiční kulinářský zážitek

Vzhledem k tomu, že restaurací nabízejících autentická ázerbájdžánská jídla je v České republice pomálu, jejich volba v restauraci Leyla ve Frymburku bude pro většinu lidí objevování nového. Ale právě o tom dovolená je! Spojte proto svoji návštěvu Lipna s ochutnávkou ázerbájdžánské kuchyně a odnesete si o jeden zážitek navíc!

K tomuto článku není otevřena diskuze