Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Známka Mordovia Arena / foto: shutterstock

Vítejte v Saransku – Mordovia není Mordor!

Seriál o mistrovství světa ve fotbale 2018 (8.) - co se zde připravuje, staví a co město nabízí svým návštěvníkům?

Republika Mordovia leží na východě evropské části Ruské federace na řekách Sura a Mokša. Saransk, který bude jedním z hostitelských měst fotbalového šampionátu, je hlavním městem Republiky Mordovia a uznávaným centrem ugrofinského světa. Etnický kolorit je zastoupen tradičními národy Mokša a Erza, což jsou původní obyvatelé s vlastní kulturou, dějinami a dokonce i jazykem, kterých žije v Modrvinsku přes 40% vedle Rusů a Tatarů. Saransk proto bývá častým místem pro etnografické a folklórní festivaly zaměřené na zachování národní identity, kultury a tradičních zvyků.

Co zde vzniká díky fotbalu?

Novým zázemím pro Mordovia Saransk a zároveň dalším pořadatelským stánkem mistrovství světa 2018 v Rusku bude Mordovia Arena, stadion, který se nachází ve skvěle dostupné poloze poblíž centra města a jeho památek. Klíčové dopravní uzly, tedy letiště, vlakové či autobusové nádraží, jsou vzdáleny od stadionu do pěti kilometrů, což zaručuje všem návštěvníkům mistrovství světa v Saransku pohodlnou a jednoduchou dopravu a celkový pobyt vůbec.

Stavba stadionu začala již koncem roku 2011 a první rok vše klapalo dle plánu. Koncem roku 2012 však začala nucená přestávka, která se protáhla až do června 2015. Nyní vše napovídá tomu, že se Mordovia Arena stihne před mistrovstvím světa řádně zkolaudovat, konečné náklady se však na úkor vynucené pauzy vyšplhají na 300 milionů dolarů, tedy více než sedm miliard korun.

Kapacita stadionu bude z praktických důvodů po světovém šampionátu snížena. V případě Mordovie Areny, která

Odpočet času do zahájení mistrovství
Odpočet času do zahájení mistrovství

při zápasech mistrovství světa bude připravena pro téměř 45 tisíc sedících diváků, půjde kapacita dolů o 15 tisíc míst. Horní patra tribun jsou totiž navržena z kovových konstrukcí, které se poté demontují a použijí po úpravách do jiných sportovních hal.  Mordovia Arena tak po demontáži pojme 30 tisíc diváků.

Zajímavostí na stadionu je umělý trávník, který zde byl "vypěstován" pomocí s 35 kilometrů dlouhého potrubí umělého vyhřívání, pět kilometrů drenážních trubek a 1,5 kilometru zavlažovacího potrubí. Večer trávu vyhřívají a osvěcují stovky lampiček, které jsou po trávníku přemisťovány pomocí kol. Všechno to sportovní agronomové dělají proto, aby kompenzovali nedostatek slunce, který je pro rostliny zničující. 

Mistrovství světa ve fotbale poskytlo vhodnou příležitost i k modernizaci místního letiště. Saransk je jediné z měst pořádajících šampionát, které tento rok letiště úplně zavřelo a soustředilo se zcela na stavbu nového terminálu.

Co je zde zajímavého k vidění? 

Katedrální chrám v Saransku a pomník F. F. Ušakova potěší milovníky historie a architektury. Labužníci by měli

věnovat zvláštní pozornost mordvinské kuchyni, která kromě jídel z masa a ryb turistům nabídne nápoje s nízkým obsahem alkoholu – medový burčák – "pure" a burčák z červené řepy – "pozu". Z národních jídel se doporučuje ochutnat „seljanku“ – jídlo z vnitřností, a karbanátky ze sekaného masa.

Vítejte v Saransku – Mordovia není Mordor!

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!