Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Matka vlast volá / foto: shutterstock

Volgograd - ideální místo pro žádost o ruku

Seriál o mistrovství světa ve fotbale 2018 (10.) - co se zde připravuje, staví a co město nabízí svým návštěvníkům? Nazývá se též Klenot Povolží a Město hrdina Stalingrad.

Město Volgograd s původním názvem Caricyn a později Stalingrand patří k jednomu z nejstarších měst celého Povolží.

Vzniklo proti ústí řeky Carici do Volhy jako pevnost a jeho úkolem bylo chránit důležité obchodní cesty na Volze a Donu před nájezdy kočovných kmenů. Nyní jde o průmyslové a kulturní centrum jižního Ruska i celé Ruské federace, ve kterém se letos odehrají důležité zápasy MS ve fotbale. Přípravy na tuto dlouho očekávanou událost jsou již v plném proudu a Volgograd se rozhodně nenechá ničím zahanbit.

Co se zde staví kvůli fotbalu

Za účelem pořádání světového šampionátu zde roste zcela nová aréna, která je navržena tak, že v době konání akce pojme až 45 tisíc diváků. Půjde tak o pátý největší stadion, který se po skončení mistrovství stane zároveň novým zázemím pro místní fotbalový klub Rotor.

Stavba nové Volgograd Areny odstartovala koncem roku 2014 na místě bývalého stadionu Centralnyj a bude se pyšnit unikátním vnějším pláštěm, který má při nočním osvětlení připomínat diamant. Vnitřní tribuny budou rozděleny do tří pater, z nichž prostřední je určena pro VIP hosty. Celková cena stadionu by se měla pohybovat kolem 16,4 miliardy rublů a součástí financování je také úprava dopravní infrastruktury v okolí stadionu, která zahrnuje okolní dálnici, železniční stanici a lodní dopravu po řece Volze. U příležitosti konání fotbalového šampionátu se rovněž postavily dva nové odbavovací terminály volgogradského letiště Gumrak, které se také zapsalo do druhé světové války. Němci jej před 75 lety drželi jako poslední ze všech letišť, než se po vyčerpávajících bojích vzdali Rudé armádě.

Co je zde ještě zajímavého k vidění

Regionální úřady během MS 2018 očekávají návštěvnost až 1,5 milionu turistů. Těm má Volgograd ve volných

Zde vám snad ani nemůže řící
Zde vám snad ani nemůže řící "Ne"

chvílích opravdu co nabídnout, zvláště pak znalci vojenské historie si přijdou na své. S válečnou historií se tu totiž turista setkává doslova na každém kroku. Názvy ulic jsou velmi často spojeny s Velkou vlasteneckou válkou a válečných památníků zde napočítáme přes dvě stovky.

Hned oproti stadionu se nachází nejznámější dominanta Volgogradu - Mamajev kurgan, památník obráncům Stalingradu. Vévodí mu socha Matka Vlast volá, viditelná z mnoha míst města i mimo něj. Se svými 85 metry je to to nejvyšší socha ženské postavy na světě. Z Mamajevovy mohyly si turisté mohou vychutnat skvělý výhled na Volhu i Zavolží. Je to také ideální místo pro žádost o ruku, u nejvyšší sochy ženy na světě. Pánové, vaše drahá polovička se jistě přestane na vás zlobit, když už jste ji tahali na fotbal.

Mezi největší zajímavosti Volgogradu patří sama Volha, jak Rusové říkají, „matka evropských a ruských řek.“ U Volgogradu je řeka široká od 800 do 2000 metrů a od čtyř do 20 metrů hluboká.

Za hezkého počasí určitě stojí za to projít se po nábřeží, které je dvojúrovňové. Níž jsou přístaviště, pláže a sportovní zařízení, ve vyšší úrovni pak bulváry, parky, vyhlídky, mnoho zahradních restaurací a stánků, kde si můžete mimo jiné objednat tradiční šašlik či neodmyslitelnou ruskou vodku.

Zvláštním monumentem je Plovoucí památník ve formě velké kotvy na podstavci, který je umístěn na Volze severně od Panoramatu. Jde o památník na počest námořníků, kteří zahynuli v letech 1941 až 1943 při obraně města. Je ukotven ke dnu řeky a v zimě se vytahuje na břeh.

Volgograd - ideální místo pro žádost o ruku

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!