Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
rodinné auto / foto: Wikipedia.org

Jak najít ideální rodinné auto?

Výběr rodinného vozu je vždy otázkou kompromisů. Co kdybyste ale žádné kompromisy dělat nemuseli? Existuje takový vůz?

Pokud se sháníte po rodinném autě, do kterého byste se vešli vy, děti, pes a ještě velký nákup, porozhlédněte se v segmentu tzv. MPV vozů. Je to zkratka z anglického originálu multi purpose vehicle, což lze do češtiny přeložit jako víceúčelové vozidlo. V USA se takovým vozům říká minivan.

Oblíbenost si tento typ vozů získal především díky své prostornosti. Většina z nich má i sedmimístné verze, takže se do auta bez problému vejdou všichni i se zavazadly. Zavazadlový prostor je obvykle dostatečně velký i na dětský kočárek či sportovní vybavení, odpadá tak nutnost pořízení střešního boxu při cestě na dovolenou jako v případě menších aut.

Vozy MPV jsou vyšší než hatchback či kombík, takže řidič z nich lépe vidí na provoz před sebou. Větší výška s sebou ale nese i horší jízdní vlastnosti a vyšší spotřebu paliva. Kvůli vysoko posazenému těžišti je citelnější i boční náklon při vjezdu do zatáček. Tyto nepříjemnosti ale může vyvážit variabilita interiéru a zmíněný velkorysý prostor v kabině.

SUV, či MPV?

Nabízí se zde srovnání i s dnes tolik oblíbenými vozy kategorie SUV. Co do prostornosti si mohou oba typy konkurovat. U MPV je ale kladen velký důraz na praktičnost a víceúčelovost interiéru, zatímco SUV inklinují spíše k luxusnějšímu pojetí. Snížená nákladová hrana i například takové vychytávky jako posuvné boční dveře, se kterými přišel Ford či Mazda, velmi usnadní manipulaci jak s nákladem, tak s malým nezbedou v autosedačce. SUV mnohdy mají pohon 4x4, což z nich činí dopravní prostředek schopný poprat se i s lehkým terénem, kdežto MPV na tohle stavěna nejsou, zato ale do nich nemusíte šplhat jako do tanku.

Pro rodinu bude jistě nezanedbatelná i finanční stránka. Samozřejmě je to pořizovací cena, která je u MPV přece jen o něco nižší než u vozů SUV. Ať už se jedná o náklady na servis vozidla, nebo jde o koupi pneumatik, v obou případech vyhrává MPV. Stačí mu totiž klasické pneumatiky pro osobní vozy, maximálně s vyšším hmotnostním indexem. Vozy SUV jezdí často na pneumatikách větších a měly by mít obutí určené přímo pro tuto kategorii vozů. To pocítíte i při návštěvě pneuservisu, kde si za přezutí větších kol účtují vyšší částky.

Ideální rodinné auto samozřejmě neexistuje, jelikož každý má jiné požadavky. Jeden na výbavu, druhý na velikost vozu, další zase na jízdní vlastnosti. Po praktické stránce ale tuto představu o co nejlepší volbě pro přepravu velké rodiny zcela jistě naplňují právě vozy kategorie MPV.

 

Zdroj foto: Wikipedia.org

K tomuto článku není otevřena diskuze