Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Storseisundet / foto: shutterstock

Světové mosty jen pro odvážné povahy

Máte rádi adrenalinové zážitky, při kterých se vám rozbuší srdce přepadá vás lehká závrať? Pokud jste dobrodružné povahy a rádi překonáváte sami sebe, zkuste si představit, jak byste asi zdolali některý těchto mostů.

Jsou označovány jako nejobávanější mosty světa a přejít či přejet po nich bývá často problém i pro otrlé a zkušené cestovatele.

Colorado: Royal Gorge Bridge

Nejvyšší visutý most Spojených států má velice zajímavou historii. Byl postaven v roce 1929, ovšem bez stabilizačních větrných kabelů. Ty byly k mostu přidány až o padesát let později a most se stal hojně vyhledávanou a navštěvovanou turistickou atrakcí. Ovšem procházet se po něm za starých časů, to muselo být opravdu jen pro statečné!

Vietnam: Opičí mosty

V deltě řeky Mekong jich najdete hned několik. Vyrobené jsou zpravidla z jednoho kusu bambusu a pro místní obyvatele jsou populárním přechodem přes řeku Mekong. Svůj název dostaly nejspíše proto, že při přestupu se musí člověk přizpůsobit chůzí a držením těla opici, aby byl schopný most zdolat.

Pákistán: visící most Hussaini

Často se o něm mluví jako o nejnebezpečnějším mostě světa. Četné trhliny, mezery mezi prahy, kývající se konstrukce a možný pád do řeky Hunzy není opravdu nic pro slabší povahy. Strašidelný dojem ještě umocňují pozůstatky předchozího mostu visící po stranách.

Florida: Sedmimílový most

Nachází se na jihu amerického státu Florida a je nejdelším mostem z celkem 43 mostů souostroví Florida Keys. Byl uvedený do provozu v roce 1982 jako nejdelší segmentový most na světě. Asi uprostřed se most zvedá do výrazného oblouku o výšce 20 metrů, aby pod ním mohly proplouvat lodě. Netypické je, že se podél něho táhne jeho starší předchůdce – původní železniční most. Ten byl vyřazen z provozu, protože seděl přímo ve vodě a lodě pod ním nebyly schopny proplout.

Ghana: Procházka baldachýnem

Úchvatným dojmem působí most v deštném pralese, který je vybudován 40 stop ve vzduchu, přímo v úrovni korun stromů. Bojácné povahy čelí nejen výšce a konstrukci, musí se také obrnit proti všudypřítomným vřeštícím opicím a poletujícímu ptactvu. Most měří celkem 1000 stop, takže procházku v korunách nad deštným pralesem si pěkně užijete!

Malajsie: Stezka v oblacích

Vznáší se 400 stop nad zemí a momentálně je tato stezka již plně přístupná veřejnosti. Několikrát se ale musela uzavřít kvůli údržbě, dokonce až po dobu dvou let. Zlé jazyky tvrdí, že hrozilo zřícení mostu, což návštěvníkům jistě moc odvahy nepřidá.

Švýcarsko: Mount Titlis

Děsí vás představa, že se kymácíte ve větru uprostřed švýcarských Alp ve výšce 3000 metrů nad zemí? Přesto navštěvuje tento horský most každoročně mnoho nadšených lyžařů, kteří se kochají výhledy na zdejší velehorská panoramata.

Norsko: most Storseisundet

Jestliže si užíváte jízdu na horské dráze, budete nadšeni tímto mostem, který jí je v mnohém podobný. V určitých úhlech most dokonce působí, jako by se nakláněl a vy z něj mohli vypadnout. Projížďka po něm slibuje pěkný adrenalinový zážitek.

Světové mosty jen pro odvážné povahy

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!