Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Dítě ve vlaku / foto: shutterstock

Cestování s malým miminkem - jak si užít dovolenou s těmi nejmenšími

Nastala doba dovolených a mnoho rodičů řeší otázku, zda vycestovat s malým miminkem do zahraničí. Bojí se hlavně zdlouhavé cesty, na které je mohou potkat až několikahodinové zácpy a neví, jak se na dovolenou připravit.

Přinášíme několik postřehů a rad, jak se dá i s těmi nejmenšími strávit příjemná dovolená v blízkých přímořských destinacích, kterou si užije celá rodina.

Vhodný výběr termínu

Zkuste si svoji dovolenou pokud možno naplánovat ještě v době mimo hlavní sezónu. Ideální je například přelom května a června, případně první červnové týdny. Hlavní výhodou pro malé děti je příjemně teplé počasí, nikoliv však dusno a horko, které miminka těžko snášejí. Přitom se dá bez problémů koupat v moři, voda v něm již bývá pěkně prohřátá. V tuto dobu se navíc sezóna v přímořských letoviscích teprve pozvolna rozbíhá, takže nebudete neustále obklopeni davy turistů a s kočárkem se všude dostanete. Silnice a dálnice ještě nejsou přecpané prázdninovými dovolenkáři a v neposlední řadě i ušetříte. Většina ubytovacích zařízení, kempů, restaurací i zážitkových aktivit nastavuje totiž nejvyšší ceny až na počátek července, takže dovolená v tomto období vás může vyjít až o třetinu levněji. 

Ideální doprava? Vyzkoušejte obytný vůz!

Pokud přemýšlíte nad vhodným dopravním prostředkem pro dovolenou s miminkem, vsaďte na jistotu a jeďte obytným vozem. Pro malé děti má tento typ cestování mnoho výhod, navíc se můžete libovolně přemísťovat z místa na místo, pokud se zrovna neočekávaně zhorší počasí. Odpadnou vám starosti se samotnou cestou - kdykoliv si pohodlně zastavíte, projdete se s kočárkem, nakojíte nebo ohřejete obědovou skleničku pro miminko. Pokud se ocitnete v nepříjemné koloně, která často může stát i několik hodin, malého cestovatele vyndáte se sedačky a v prostoru ložnice mu připravíte provizorní hernu. Dítě tak nemá pocit stísněného prostoru, má možnost se prolézt a pohrát si, dokud se kolona opět nerozjede. Většina obytných aut má u vyšších postelí nainstalované záchytné sítě, takže nemusíte mít obavy o jeho bezpečnost. 

Jízdu plně přizpůsobte malému cestovateli

Jelikož vás s obytným vozem netrápí konkrétní datum ani čas dojezdu do nějakého ubytování, cestu můžete celkově přizpůsobit potřebám vašeho miminka. Vhodné je se přemísťovat v době jeho odpoledního či dopoledního spánku. Při zdolávání delší trasy se příjemně cestuje i přes noc, pokud nestihnete dorazit do plánovaného místa, pohodlně se vyspíte na jakékoliv čerpací stanici. Při jízdě buďte opatrní na sílu klimatizace a nepouštějte ji na plný výkon. Zdravotní komplikace v podobě angíny nebo nachlazení jsou často způsobeny následkem přílišného vychlazení auta za jízdy. Teplota by se proto neměla lišit o více jak 4 °C oproti venkovnímu vzduchu.

Kempy a pláže vybírejte s rozvahou

Lákají vás oblázkové pláže s průzračně čistou vodou? S dětmi však spíše oceníte pláže písčité s pozvolným vstupem do vody. Navíc děti písek přímo zbožňují. Ty větší se zabaví stavbou různých hradů nebo kopáním tunelů, menší děti můžete v klidu nechat lézt po mělkém mořském dnu. Kamínkové pláže příliš vhodné nejsou, malí zvědavci totiž rádi ochutnávají vše, co jim přijde pod ruku, a spolknutý kamínek může přivodit nepříjemné zdravotní komplikace. Při výběru kempu upřednostňujte takové, které jsou přátelské k dětem. Jednak disponují vybavením, jako jsou přebalovací pulty, dětské sprchy i toalety, kromě klasického bazénu v nich najdete i vyhřívané brouzdálko pro nejmenší a také plně vybavené dětské hřiště. Často je do takových kempů zakázán i vstup se psy a personál dbá o kvalitní a častý úklid celého kempu.

Co vše si s sebou vzít?

Výhodou obytného vozu je velká prostorná garáž, do které se vám vejde téměř cokoliv. Kromě základních potřeb pro kempování do ní naložíte kočárek, cestovní postýlku, ohrádku, různá odrážedla, nafukovací hračky, zkrátka cokoliv na své dovolené využijete a budete potřebovat. Také si můžete vzít do zásoby plenky, balíky kojeneckých vod nebo příkrmy pro miminko, které stojí v zahraničí podstatně více než u nás. Pro miminko je vhodné pořídit polohovatelnou dětskou sedačku, která lze sklopit a zajistí mu pohodlný spánek v průběhu jízdy. Určitě nezapomeňte zařídit pro svého drobečka cestovní pas nebo občanský průkaz a vhodné zdravotní pojištění.

Cestování s malým miminkem - jak si užít dovolenou s těmi nejmenšími

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!