Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Italské Dolomity / foto: shutterstock

Italské regiony známé i neznámé: Furlansko-Julské Benátky

Cestujete rádi po Itálii? Pak se nechte inspirovat a zavítejte do míst, která by vám k návštěvě doporučili sami Italové, kteří z nich přímo pocházejí.

Méně známý italský region, ve kterém se mluví alespoň čtyřmi jazyky, se nachází na hranicích Rakouska a Slovinska. Jde o místo, ve kterém dochází ke střetu hned několika kultur. Rozkládá se totiž mezi Alpami a mořem, přímo na pomezí západní a východní Evropy. Oblast je bohatá na historii dbá na dodržování vlastních tradic. Můžete se tu setkat dokonce až se čtyřmi jazyky, kterými se tu běžně mluví. Kromě italštiny, němčiny a slovinštiny je tu stále ještě používaná také furlanština - starý rétorománský jazyk.

Pokud se do této oblast vydáte, určitě se vyplatí navštívit následující místa:

Terst

Město Terst spolehlivě reprezentuje pohraniční život tohoto regionu. Jeho ulice už v minulosti přilákaly takové spisovatelské velikány, jako byl James Joyce, Franz Kafka nebo Italo Svevo. Najdete zde například největší evropské náměstí Piazza Unitá d´Italia. Pokud se vypravíte pouze několik málo kilometrů od Terstu, můžete navštívit hrad Il Castello di Miramare. Krásný bílý palác na březích Jaderského moře obklopují nádherné zahrady, které přímo vyzývají k romantické procházce.

Udine

Při zastávce v Udine určitě zavítejte na místní Piazza della Libertá, ve středověku známé jako náměstí vína, které se zde ve velkém prodávalo. Architektura tohoto místa vás přenese do časů Benátské republiky, kdy byla Itálie centrem umění, hlavně pak architektury, hudby a výtvarného umění. Z místního hradního vršku se můžete pokochat skvělým výhledem do centra města plného rozličných krámků a stylových hospůdek, ve kterých nezapomeňte ochutnat typická jídla místní kuchyně, jako například cjarsons - místní plněné těstoviny, gubana - dezert typu naší bábovky s přídavkem pálenky grapa, nebo Jota - hustá polévka se zelím, fazolemi a bramborami.

Tarvisio

Pokud milujete hory a rádi trávíte zimní i letní dovolenou v přírodě, budete si v Tarvisiu připadat jako v ráji. Městečko leží přesně v místě, kde se střetávají italské, rakouské a německé hranice a obklopují ho známé Julské Alpy, které jsou každoročně vyhledávané jak pro zimní, tak pro letní sporty. Dokonce se zde konal v roce 2007 Světový pohár v alpském lyžování, takže pokud si chcete připadat jako profesionální lyžař, zdejší sjezdové tratě k tomu poskytují ty nejlepší podmínky. Nedaleko města Tarvisio najdete také posvátné místo v horách, takzvané Il Santaurio del Monte Lussari. K posvátné kapličce z roku 1360 vede kabinková lanovka, pokud se však rozhodnete pro pěší výlet, budete se cítit jako poutníci za starých časů.

Aquileia

Místo, které je zařazeno na Seznamu světového dědictví UNESCO, láká k návštěvě archeology a milovníky historie ze všech koutů světa. Pozůstatky náměstí z dob antického Říma Forum Romanum podávají svědectví o důležitosti starodávné Aguileii. Rozlehlá archeologická oblast je mimo jiné chráněna také pro vzácné raně křesťanské mozaiky v patriarchální bazilice, ve městě lze navštívit i Archeologické muzeum, kde jsou k vidění různé římské sochy, mozaiky z římských lázní a veliká sbírka římských prstenových gem, mincí a římských skleněných nádob. Kromě toho je Aquileia známá produkcí červeného vína zvaného Refosco, které je odborníky považováno za jedno z nejkvalitnějších vín na světě.

Bordano

V malém městečku Bordano můžete zažít opravdu netradiční zážitek. Nachází se tu totiž Casa delle Farffale, což je v překladu Motýlí dům. V přilehlém parku můžete zhlédnout různé druhy těchto krasavců z celého světa, kteří hrají všemi barvami a volně poletují mezi návštěvníky.

Dolomity

Přitažlivá oblast Dolomitů je lákavá pro zimní i letní sportovní aktivity. Stolový povrch některých masivů, srázné stěny, věžovité vrcholy, rozeklané skalní hřebeny a takřka bizarní tvary některých štítů - takové rozličné složení najdete na horách málokde. Narazíte zde také na všechny typy horské krajiny - od horských luk po skalní masivy s ledovci, takže místní krajinu mohou obdivovat a dobývat jak vrcholoví sportovci, tak lidé toužící po klidu a relaxaci.

Italské regiony známé i neznámé: Furlansko-Julské Benátky

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!