Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Nosiči sýrů / foto: shutterstock

Za nosiči sýrů, tulipány i větrnými mlýny – na skok z Amsterdamu

Amsterdam patří k nejkrásnějším městům Evropy, nicméně kromě památek a jedinečné atmosféry se vyznačuje i davy turistů. Jen pár kilometrů od nizozemské metropole se přitom nacházejí úchvatná a mnohdy o něco klidnější místa.

Haarlem, město historie a tulipánů

Jen osmnáct kilometrů od Amsterdamu – na řece Spaarne – se nachází Haarlem. Díky příznivé poloze byl prosperujícím, vzkvétajícím městem již od třináctého století. Na rozdíl od Amsterdamu si centrum Haarlemu dodnes zachovalo svůj historický ráz; kromě řady zachovalých městských domů ze šestnáctého a sedmnáctého století jsou ve městě k vidění také kostel svatého Bavona, patrona města, tržnice Vleeshal, jatka ze sedmnáctého století, či muzeum malíře Franse Halse. Haarlem je mimo jiné i centrem obchodu s cibulkami tulipánů.

Za sýry do Alkmaaru

Zhruba třicet kilometrů od Amsterdamu a deset kilometrů od pobřeží leží statisícové město Alkmaar. Zatímco Haarlem vévodí obchodu s tulipánovými cibulkami, Alkmaar lze s nadsázkou označit za nizozemské hlavní město sýrů. Důkazem jsou – kromě muzea sýrů (Kaasmuseum) a desítek provoněných obchodů – i pravidelné sýrové trhy, které se v sezoně, tedy od jara do podzimu, konají každý pátek na náměstí Waagplein. Město je navíc protkáno romantickými kanály a nedaleko centra se nachází též několik větrných mlýnů. V Alkmaaru je také pivní muzeum Biermuseum De Boom.

Na holandské pláži

Za koupáním jezdí do Nizozemska jen málokdo. Pokud přesto dostanete chuť strávit odpoledne na pláži a občasný prudký vítr či chladnější moře vám nevadí, vydejte se do Bergenu. Toto město s třiceti tisíci obyvateli se nachází u pobřeží Severního moře a mezi Nizozemci je známou prázdninovou destinací. V Bergenu naleznete i významnou kulturní památku, komplex Ruïnekerk z patnáctého století, jenž ve dvacátém století prošel hned dvěma rekonstrukcemi.

Přístavní Hoorn

Přístav Hoorn – pojmenován dle rohovitého tvaru poloostrova, na němž se nachází – byl založen ve dvanáctém století. V Hoornu od roku 1603 sídlila Nizozemská Východoindická společnost, což město zviditelnilo a pomohlo mu v rozvoji. Není tak velkým překvapením, že řada mořeplavců a objevitelů pocházela právě z Hoornu, mezi nimi např. Willem Cornelisz Schouten či Jacob Le Maire. Nicméně dnes, kdy městu konkuruje jak Amsterdam, tak i britské přístavy, je Hoorn spíše poklidným rybářským městem. Přesto má mnoho památek, jež stojí za to vidět, včetně domů z dvanáctého století.

Zastíněný Utrecht

Ačkoli ve středověku byl Utrecht jedním z nejvýznamnějších nizozemských měst, dnes je poněkud zastíněn ostatními velkoměsty v konurbaci Randstad, tedy Amsterdamem, Rotterdamem a Haagem. Kromě toho, že Utrecht je sídlem největší nizozemské univerzity a střediskem církevní správy, se může pochlubit řadou památek. Mezi ty nejznámější patří katedrála svatého Martina, chrám svatého Petra či muzeum náboženského umění Catharijneconvent. Známá je také věž dómu Domtoren, která přísluší k někdejší katedrále svatého Martina z Tours, jejíž hlavní loď byla zničena v roce 1674.

Za nosiči sýrů, tulipány i větrnými mlýny – na skok z Amsterdamu

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!