Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Kubický dům, Nizozemí / foto: Archiv Oldřišky Štemberové

Kubické domy: architektonický skvost v srdci Rotterdamu

Vzrůstající letní teploty žhaví i ceny letenek, které ale na rozdíl od rtuti v teploměru klesají a tak není problém si zaletět klidně jen na prodloužený víkend prakticky kamkoliv.

Naplánujte si výlet za svobodou

Rozhodnete-li se v rámci cestovatelského poletování pro návštěvu hlavního evropského města svobody Amsterdamu, rozhodně si naplánujte cestu i do jeho nepříliš vzdáleného menšího bratra Rotterdamu. Nejenže vás přivítá menším přetlakem turistů, ale nabídne i některé skvosty, které potěší srdce nejednoho milovníka architektury a možná vás donutí vyslovit i ono pověstné: „Áách.“

Postavte krychli na špičku a vznikne „Kubuswoningen“

V rotterdamské čtvrti Blaad na vás čeká překvapení v podobě dvanácti krychlových domků postavených na špičku, které jsou ukotveny na mohutných pylonech a prakticky tvoří most přes rušnou ulici. Jejich autorem je holandský architekt představitel strukturalismu Piet Blom (1934 - 1999). V holandštině “Kubuswoningen” neboli Kubické domy byly postaveny mezi roky 1978 – 1984 za účelem bydlení. Většina jejich obyvatel v nich také od doby jejich vzniku bydlí a zdá se, že spokojeně. Společné nádvoří je poměrně útulné, protkané kavárnami, krámky s místními specialitami, zelení a celou řadou míst lákajících k relaxaci.

Zabydleli byste se v třípatrové krychli?

V jednom z domků je muzeum samozřejmě věčně plné turistů. Díky němu můžete na vlastní kůži zakusit, jaké by asi bylo bydlení v krychli stojící na špičce.

Z hlediska praktičnosti krychlové domky nezaostávají za běžným bytem. Zvyknete-li si na to, že doma nemáte svislá okna, ale vykloněné skleněné plochy, kam si můžete maximálně něco odložit, veškerý nábytek a vybavení necháte vyrobit na míru a vysoká strmost schodiště vás nerozhází ani ve vysokém věku, je to docela příjemné bydlení. Ve spodních patrech je obývací pokoj s vestavěnou a kupodivu docela prostornou kuchyní.

Druhé patro zaujímá ložnice s pracovnou, technickým zázemím a malou koupelnou.

A v nejvyšším třetím patře je pyramidový pokoj, v němž lze mít například zimní zahradu či solárium nebo v něm můžete jednoduše sušit prádlo.

Kubické domky rozhodně nejsou bydlením pro každého, vyžadují jistou volnost a nevázanost a smysl pro obskurnosti, většina jejich obyvatel je jim ale od počátku věrná.

Co vy? Chtěli byste v podobných domcích bydlet? Podělte se s námi o svůj názor v diskuzi.

Kubické domy: architektonický skvost v srdci Rotterdamu

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!