Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Kautokeino / foto: shutterstock

Sámská kulturní galerie na severu Norska nabízí oázu klidu uprostřed moderní uspěchané doby

Zamíříte-li při svých cestách na sever Norska, určitě se nezapomeňte zastavit v malém městečku Kautokeino ležícím v kraji Finnmark, které je centrem kultury Sámů. Ti zde dodnes tvoří majoritu z asi 3 500 obyvatel a nezdá se, že by se na tom v budoucnu mělo něco změnit.

Kautokeino v sámském jazyce znamená „na půli cesty“

V Kautokeinu funguje dokonce asi jediná střední škola pro chov sobů na světě, jak jinak sámská. Kautokeino bylo v roce 2005 zařazeno na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Hlavním důvodem byla zřejmě velice dobře zachovalá úroveň původní sámské kultury, kterou sem přišli v 50. letech minulého století podpořit také manželé Juhlovi. Respektive přišli každý sám. Mladý dánský dobrodruh Frank Juhl tu pomáhal místním s opravou jejich obydlí, zatímco mladá Němka Regina přijala práci u rodiny pastevců sobů.

Až objevili stříbro Sámů

 Frank začal pozvolna opravovat unikátní stříbrné šperky, které Sámové přinesli ze svých cest za obchodem. Později začal ze stříbra již společně se svojí ženou Reginou vytvářet vlastní šperky a naučil to také Sámy, pro které se šperky ze stříbra postupně staly zdrojem obživy. Manželé postupem času založili ve vlastním domě galerii známou dnes jako Juhls Silver Gallery, v níž začaly výrobky prodávat. Tím pomohli k zachování Sámské kultury na severu Norska a zároveň vytvořili světový unikát, který znavenému poutníkovi dodá do žil tolik potřebný klid a vyrovnanost. Jejich unikátní dům v sobě spojuje několik období života této neobyčejné rodiny, která daleko na severu žila obyčejným životem mimo ruch velkoměsta a neobyčejně se zapsala do historie Sámské kultury. Budete-li mít cestu kolem, rozhodně zajděte do galerie načerpat novou životní sílu. A jestliže to štěstí mít nebudete, poohlédněte se po špercích z této unikátní dílny po internetu, rozhodně za to stojí.

Sámská kulturní galerie na severu Norska nabízí oázu klidu uprostřed moderní uspěchané doby

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!