Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Vlajka EU a Grónska / foto: shutterstock

Evropská unie se před rokem 1985 rozkládala na dvou kontinentech

Velká Británie nebyla první zemí, která odešla z Evropského společenství. V roce 1985 ji opustila rozlohou největší země, která kdy v Evropské unii byla.

Evropská unie má plochu 4 miliony 233 tisíc kilometrů čtverečních, zabírá tedy ani ne polovinu evropského kontinentu. Před pár dny byla ještě větší, téměř 4 a půl milionu čtverečních kilometrů. Ano, všichni víme, že EU opustilo Spojené království Velké Británie a Severního Irska. Ještě větší ztráta tím Evropskou unii postihla v počtu obyvatel. Z úctyhodných 512 milionů se stalo „pouhých“ 446. Ztratila tedy 5 procent plochy a 13 procent obyvatelstva. Ekonomická síla se zmenšila o 15 procent, jelikož Británie byla lidnatá a bohatá země. Celkový výkon ekonomiky EU je tak dnes nižší, než u méně lidnatých Spojených států amerických. Ale HDP je trochu hra s čísly, kdežto plocha a obyvatelstvo jsou exaktní míry.

1985 – výstup zeměpisného obra s nepatrným obyvatelstvem

Ano, hádáte dobře, v roce 1985 opustilo Evropské hospodářské společenství Grónsko, dodnes závislé území Dánska. Zajímavé na tom je, že má plochu 2 miliony 166 tisíc kilometrů, v dnešní EU by tedy zabíralo více, než polovinu. Z Evropského hospodářského společenství, jak se tehdy Evropská unie jmenovala, vystoupilo na základě referenda v roce 1982. Zdá se vám divné, jak může být závislé území mimo EU, když hlavní stát, v tomto případě Dánsko, v ní je? Není to nic zvláštního, všechno je o dohodách. Například, ostrov Man mezi Británií a Irskem, stejně jako Britské ostrovy Jersey a Guernsey ležící mezi Británií a Francií, nikdy součástí EU nebyly, nekonalo se na nich tedy ani hlasování o Brexitu.

Co vedlo Grónsko k výstupu?

Na největším ostrově světa se konalo v roce 1979 referendum, kde si obyvatelé odhlasovali větší autonomii na Dánsku a též zoficiálnění svého jazyka. Grónština se tak stala jediným statutárním jazykem, přestože Dánština je stále velmi používána. Dále získalo Grónsko kontrolu nad soudnictvím, policií a vzděláváním, které bylo dříve řízeno z Kodaně. A tak začaly i debaty o výstupu z Evropského hospodářského společenství. Po referendu v roce 1982 trvalo tři roky, než k faktickému výstupu došlo. A jak se od té doby Grónsko, patřící k severoamerickému kontinentu, rozvíjí? Nežije se mu zle, vliv Dánska postupně klesá, osvojuje si přírodní zdroje a pomalu získává větší a větší kontrolu nad svou ohromnou zemí. Je možné, že se v budoucnu od Dánska úplně osamostatní.

Evropská unie se před rokem 1985 rozkládala se na dvou kontinentech

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!