Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Černobyl / foto: Ondřej Buček / shutterstock

Černobyl odkryl další překvapení. Vědci jsou nadšeni z houby, která se živí radioaktivním zářením

Zajímavý organismus žijící na stěnách jaderného reaktoru může mít podle odborníků značný přínos v mnoha oblastech.

Pět let od černobylské jaderné katastrofy překvapil vědce netypický živý organismus, kterému se dařilo vyrůstat přímo na stěnách jaderného reaktoru. Šlo o kvasinkovitou houbu Cryptococcus neoformans, které se překvapivě dařilo v tomto extrémním prostředí s enormní úrovní radiace.

Co odhalil výzkum

Je jasné, že tento jev nedal vědcům spát, a tak se po několik desetiletí intenzivně věnovali rozsáhlým výzkumům a šetřením, která přinesla zajímavý závěr: Bylo zjištěno, že houba obsahuje vysokou hladinu melaninu, což je pigment se schopností absorbovat záření. Houba Cryptococcus neoformans  je tedy schopna pomocí radiosyntézy přeměnit záření na chemickou energii podobným způsobem, jako když rostliny pomocí fotosyntézy přeměňují oxid uhličitý a chlorofyl na kyslík a glukózu. Kromě toho se zdá, že sama houba do sebe záření doslova přitahuje, aby se jím živila a podporovala tak svůj růst.

Přínos pro lidstvo

Jak je známo, melanin je obsažen v lidské pokožce, ve které dokáže pohlcovat škodlivé ultrafialové záření. Tak zabraňuje tvorbě volných radikálů a chrání DNA buněk před poškozením a případným vznikem zhoubného melanomu. Vědci z Johns Hopkins University proto v listopadu 2019 získaný melanin z této houby poslali na Mezinárodní vesmírnou stanici, aby tak testovali jeho schopnost chránit před silnou vesmírnou radiací. Pokud se prokáže jeho přínos, může být užitečný jak v kosmologii, tak celkově pro lidstvo jako ochranný štít proti nebezpečnému záření.

Otázka mimozemských civilizací

Kromě ochranné funkce této houby jde o důkaz potvrzující možnost existence živých organismů v prostředích s velmi vysokou koncentrací radioaktivního záření. To podle vědců otevírá nové hypotézy při hledání mimozemských forem života.

Černobyl odkryl další překvapení. Vědci jsou nadšeni z houby, která se živí radioaktivním zářením

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!