Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Machu Picchu / foto: shutterstock

Nejkultovnější a nejnavštěvovanější místo Peru Machu Picchu láká turisty i v nepříznivých dobách

Připište si jej na cestovní seznam, až bude možnost pořádně cestovat. Teď si můžete alespoň zjistit několik informací, abyste, až nastane ten správný čas, byli připraveni.

Kde se vzalo tajemné město Machu Picchu a proč vzbuzuje dodnes tolik otazníků?

Podle výzkumů již dnes víme, že bylo postaveno zhruba na konci 15. století národem Inků a jeho úkolem bylo zajištění stálé produkce potravin a tedy dohled nad zemědělskou výrobou v širém okolí. K tomu si jeho obyvatelé dopomáhali různými metodami, mimo jiné také magickými rituály a ceremoniemi zaměřenými zejména na uctívání Matky Země (Pachamamy) a boha deště. Město sloužilo svému účelu pravděpodobně velmi krátce, protože po vpádu španělských dobyvatel se jeho ekonomická i sociální struktura rozpadla a obyvatelé se po boku statečného Inky Mancy vrhli do boje s nepřáteli. Jak jejich odpor dopadl, již dnes víme. Nevíme ale, co se dělo s městem, jehož přesný název dodnes neznáme, proto jej nahradilo ono obligátní Machu Picchu, v době od jeho opuštění po znovunalezení moderními cestovateli.

Lama u Machu Picchu

Otazníky kolem prvenství

Oficiálně je za novodobého objevitele města považován Američan Hiram Bingham, který na něj narazil při svých cestách v roce 1911. Ruiny města ale před ním navštívilo mnoho dalších dobrodruhů a hledačů pokladů. Část jeho úrodných teras byla navíc v průběhu let obdělávána rodinami místních zemědělců.

Turista a tradiční lama

Machu Picchu dodnes fascinuje

Kolem tohoto mistrného díla starých kameníků se dodnes vznáší celá řada otazníků, které některým badatelům nedávají spát. Začíná to již otázkou, jak vlastně mohlo být město vysoko v horách při tehdejší úrovni stavitelství postaveno a jak je možné, že jeho kameny jsou tak precizně opracovány. Vědcům uniká i přesný význam zřejmě posvátného kamene Intihuatana (opěrný sloup Slunce), který má tvar malé pyramidy s velkými kamennými slunečními hodinami. Zřejmě z něho prováděli Inkové své výpočty a astronomická pozorování. Otázky se rojí také kolem rychlého pádu a opuštění města. Zda moderní věda zodpoví některé z těchto otázek, nyní nevíme, jedním si ale můžete být jisti. Toto město na jižní polokouli rozhodně patří ke snům nejednoho dobrodruha.

Nejkultovnější a nejnavštěvovanější místo Peru Machu Picchu láká turisty i v nepříznivých dobách

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!