Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Klimatizace v autě / foto: shutterstock

Klimatizace v autě - dobrý sluha ale zlý pán

Klimatizace v autě je v horkých letních dnech lákavé pokušení. Je však dobré vědět, jak ji správně používat. Může se totiž stát dobrým sluhou, ale špatným pánem. Víte, jak správně používat klimatizaci, aby nebylo ohroženo vaše zdraví?

Klimatizace nebo stažené okénko? 

Možná už jste slyšeli, že používání klimatizace leze do peněz nebo že dokonce může přinést zdravotní komplikace. To je všechno pravda. Záleží totiž na tom, zda klimatizaci využíváte správně. Vzhledem k tomu, že autu chvíli trvá, než začne produkovat studený vzduch, doporučuje se nejprve vůz vyvětrat. Nejlepší je nechat chvíli otevřená okna i při rozjíždění. Až když se vzduch v rozpáleném autě trochu zchladí a vaše tělo se aklimatizuje, zapněte klimatizaci. Nebude to pro tělo takový šok. Po zapnutí klimatizace okénka zavřete, aby byl její efekt správný a nezvyšovala se spotřeba.

Kolik stupňů je správných?

Se správným používáním klimatizace souvisí také výška teploty v autě. Při příliš velkém ochlazení může dojít k zánětům dutin, hlasivek nebo dokonce k angínám. Obecně se doporučuje, že by v autě mělo být po spuštění klimatizace jen o 5-6 stupňů méně než venku. V letních vedrech se ale zdá takové používání klimatizace nelogické, protože v autě může být pořád zbytečně velké horko. A jízda v příliš vyhřátém autě může způsobovat ospalost a apatii, které za volantem rozhodně neuvítáte.

Přirozená teplota

Druhou variantou je udržovat si v autě přirozenou teplotu. Doporučuje se kolem 21-23 °C. Pokud je to vzhledem k vysokým venkovním teplotám velký rozdíl, ochlazujte vnitřek auta postupně. Před vystoupením z auta zase teplotu postupně zvyšuje, ať se tělo stihne připravit na přechod do venkovní teploty. Vzduch proudící z klimatizace nepouštějte přímo na sebe. Průduchy namiřte na okna nebo na strop. Vyhnete se tak vysoušení očí a sliznic nebo ztuhlým svalům na šíji. 

Klimatizace v autě - dobrý sluha ale zlý pán

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!