Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Zámek Blatná / foto: shutterstock

Pohádkové zámky: Zámek Blatná hostil šíleně smutnou Helenu Vondráčkovou i Bílou paní

Vzpomínáte na humornou pohádku Šíleně smutná princezna plnou krásných písniček v podání Václava Neckáře a Heleny Vondráčkové? Zajímá vás, kde se pohádka natáčela? Pak s námi navštivte zámek Blatná nedaleko Strakonic.

Vodní zámek Blatná stojí ve stejnojmenné obci nedaleko Strakonic. Kdo jede z Písku do Nepomuku, nemůže ji minout. Viditelná je hned z hlavní ulice. Při pohledu na bílou věž si nelze nevzpomenout na zmíněnou filmovou pohádku ani na to, jak se po vodách kolem zámku na pramici projížděl Václav NeckářHelenou Vondráčkovou.

Zámek Blatná byl vystavěn už ve 13. století, původně jako tvrz. Ve 14. století byla tvrz přestavěna na gotický hrad. V dalších letech a staletích se pak hrad dále přestavoval, až získal dnešní podobu jako zámek o třech křídlech a nádvoří otevírajícím se směrem k rozlehlému zámeckému parku. Ten je mimo jiné známý i pro chov daňků, na které se můžete celoročně podívat, a dokonce je krmit.

Krmení daňků

Šíleně smutná princezna

Filmová pohádka Bořivoje Zemana Šíleně smutná princezna se natáčela na Blatné v roce 1968. Ze zámku a okolí jsou převážně scény na pramici, ale i některé záběry nádvoří a parku. O čem pohádka je, asi všichni víme. Pro jistotu si ale připomeňme, jak se princezna Helenka (Helena Vondráčková) odmítne provdat za prince Václava (Václav Neckář), a tak začne smutnit. Ani Václavovi se ale nechce do ženění. A tak zatímco se tatíčci králové sejdou, aby vyřešili problémy, které jim dětičky přidělaly, princezna hraje šíleně smutnou a princ Václav se zatím tajně vypraví na obhlídku. Samozřejmě se setkají, aniž by věděli, o koho se jedná (slavná scéna na pramici s chytlavou písní). Dál už snad prozrazovat nemusíme. Kdo pohádku nezná, měl by to napravit a rychle se na ni podívat. A kdo ji zná, může vyrazit třeba rovnou na zámek Blatná.

Helena Vondráčková

Zámek Blatná – oblíbené místo k natáčení

Vodní zámek Blatná se svým romantickým vzezřením i parkem okolo láká filmaře už od 20. let minulého století. Šíleně smutná princezna zdaleka nebyla první, která se zde natáčela. Poprvé se na Blatné natáčelo už v roce 1919. Tehdy to byl ještě němý film Přemysla Pražského Dvě matky. Podruhé se stala Blatná dějištěm pro film Na růžích ustláno. Bylo to v roce 1934. V 60. letech 20. století se pak kromě Šíleně smutné princezny na Blatné natáčel i film Zdeňka Podskalského Bílá paní. V roce 2007 zavítali filmaři na Blatnou znovu. Tentokrát zde natáčela Jitka Němcová pohádku Křišťálek meč.

Zámecká věž a brána

A co vy? Už jste byli na Blatné? Pokud ne, rychle to napravte. Za pozornost stojí interiéry zámku i přilehlý park s dančí oborou.

Pohádkové zámky: Zámek Blatná hostil šíleně smutnou Helenu Vondráčkovou i Bílou paní

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!