Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Zámek Červená Lhota / foto: shutterstock

Pohádkové zámky: Červená Lhota jako nejkouzelnější pohádkový zámek

Znáte filmové zpracování Zlatovlásky z roku 1974, kde v hlavních rolích zazářila Jorga Kotrbová jako Zlatovláska a Petr Štěpánek coby nezvedený kuchtík? Pohádka se natáčela na zámku Červená Lhota a rozhodně nebyla jediná.

Červená Lhota – nejpohádkovější zámek v Čechách

Zámek Červená Lhota je sice svou rozlohou nejmenším v Česku, zato je jedním z nejznámějších zámeckých sídel u nás. Je to především díky filmařům, kteří si kouzelný zámeček vybírají pro filmové pohádky, Zlatovláskou z roku 1974 počínaje. Pokud teď pátráte v paměti, které pohádky se na Červené Lhotě ještě natáčely, rádi vám poradíme. Byla to Princezna na hrášku, která byla poprvé představena veřejnosti v roce 1976, dále O kráse a štěstí z roku 1986 a pak známá a oblíbená pohádka O zatoulané princezně z roku 1987, která se odmítla provdat a raději se stala krasojezdkyní v cirkuse.

Zlatovláska

Proč je Červená Lhota červená?

Pokud vás zajímá, proč nese tento vodní zámeček název Červená Lhota, můžeme vám nabídnout hned dvě vysvětlení. To romantičtější odkazuje k pověsti o manželce velmi zbožného muže, jenž se raději modlil, než by plnil manželské povinnosti. Když už toho manželka měla dost, rozhodla se, že mu vyhodí z okna kříž, u kterého trávil hodiny na modlitbách. Jenže kříž byl příliš těžký a ona vypadla z okna na kamennou skálu, která se nacházela pod ním. Krev, která vystříkla při dopadu, potřísnila stěnu zámku a ničím nešla přetřít. (Někdy se uvádí, že ji odnesl čert!) To je samozřejmě legenda, kterou vám budou vyprávět na zámku. Skutečnost je mnohem méně romantická. Červená barva byla tehdy moderní, a tak i přesto, že měl zámek mnoho let barvu bílou, vrátil se nakonec k červené, která mu také dodala známé jméno.

Letecký pohled na zámek Červená Lhota

Zlatovláska na Červené Lhotě

Jak už jsme napsali, nejznámější pohádkou, která se točila na zámku Červená Lhota, je Zlatovláska. Natočena byla podle předlohy Karla Jaromíra Erbena a poprvé se na ni mohli diváci podívat v roce 1974. V hlavních rolích se představila Jorga Kotrbová jako Zlatovláska, Petr Štěpánek jako Jiřík nebo Jiří Holý jako král. Červená Lhota se stala domovem pro Zlatovlásku a její krásné sestry. Nechyběly scény ze zahrad nebo od vody, kde romantický zámeček skvěle vynikl. Byl dokonalým protikladem k ponurému sídlu zlého krále, jenž Jiříka pro zlatovlasou pannu poslal.

Pohádkové zámky: Červená Lhota jako nejkouzelnější pohádkový zámek

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!