Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Děda Mráz / foto: Tatiana Gasich / Shutterstock.com

Jak se žije v nejchladnější vesnici, kde teploty běžně klesají pod - 50 °C

Ojmjakon, malé městečko na Sibiři, je právem nazýváno nejchladnějším obydleným místem na Zemi. Jak se žije obyvatelům místa s rekordní teplotou −71,2 °C?

Brzy nastane chladnější období, kdy hlavně v časných ranních hodinách před cestou autem do zaměstnání budeme muset vzít do ruky škrabku a odstranit námrazu z čelního skla. Jestliže vám tato činnost v chladném ránu přijde nepříjemná a obtěžující, zkuste si vzpomenout na obyvatele městečka Ojmjakon a hned vám bude o poznání lépe.

Extrémy a teplotní výkyvy

Městečko Ojmjakon neboli sibiřský pól chladu se nachází ve východní části Sibiře a vyznačuje se dlouhými a velmi tuhými zimami, kdy teploty běžně dosahují pod −50 °C. Extrémní záležitostí se pak stala teplota −71,2 °C naměřená 26. ledna v roce 1926. Pokud bychom se chtěli alespoň trochu ohřát a užít si průměrnou teplotu okolo 10 °C, museli bychom sem zavítat v červnu nebo v červenci. V tomto období si tu můžete užít až 20 hodin denního světla, zatímco v prosinci se bez světel v ulicích obejdete pouhé tři hodiny.

Turistika jen pro odvážné

Svůj název získalo město ležící 750 m.n.m. po stejnojmenné řece, jejíž název údajně vychází ze slova kheium, což znamená „věčně zmrzlá voda". Jiné zdroje však uvádí, za původem slova stojí výraz slova heyum znamenající "zmrzlé jezero". Ať tak či tak, obě pojmenování vystihují atmosféru tohoto místa dokonale, čehož hojně využívají přijíždějící turisté toužící po extrémním cestovatelském zážitku. Je mezi nimi například velmi populární hodit šálek vody do vzduchu a zdokumentovat, jak během okamžiku voda zamrzne v zajímavé, leckdy až futuristické útvary.

Vzrůstající populace a běžný život v Ojmjakonu

Lidé žijící na tomto nehostinném místě se dříve živili převážně pastevectvím sobů a rybolovem, a ač je to s podivem, populace tu mezi lety 2002-2010 téměř o polovinu vzrostla. Dnes zde žije něco okolo 1 000 obyvatel, kteří si mohou nakoupit v obchodech i na trzích a jejichž děti běžně navštěvují místní školy. Tedy kromě období, kdy teplota klesá pod −50 °C. V takových extrémních mrazech jsou školy uzavřeny a lidé, pokud chtějí cestovat, nechávají svá auta nastartovaná klidně celý den, aby jim baterie nevypověděly službu. Problémem také bývá pochovávání zesnulých, neboť vykopání hrobu do promrzlé půdy může trvat i několik dnů.

Jak se žije v nejchladnější vesnici, kde teploty běžně klesají pod - 50 °C

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!