Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Mosuové a jejich tradice / foto: Bisual Photo / Shutterstock.com

Mosuové – společenství, kde vládnou ženy

V dnešní době existuje místo, kde se neuzavírají klasická manželství, ale vztahy jsou založeny pouze na citech, sexu a potěšení. Vše se točí kolem žen a muži, které si vyberou, se navíc po společné noci vracejí domů.

Kdo jsou Mosuové

Mosuové jsou etnická skupina žijící už více než 2 000 let u čínského jezera Lugu v provincii Jün-nan a Sečuán. Jeden z posledních matriarchátů čítá zhruba 55 000 lidí a je společenstvím s vlastním jazykem a kulturou. To vzniklo hlavně díky jejich izolaci od okolního světa. Rodová linie zde netradičně putuje po přeslici a majetek tak vždy přechází z matky na dceru. Muži a jejich role otců je pouze okrajová, jelikož se ženami nežijí ani ve společné domácnosti. Ani pro děti není důležité, kdo je jejich otec, přestože to většinou vědí. Jejich rodina je ta, se kterou žijí.

Mosuové

Vztahy bez závazků

Mosuové uzavírají tzv. manželství stěhovavá. To znamená, že jejich vztahy nemají ekonomický ani sociální rámec, ale jsou založeny pouze na citech, sexu a společném potěšení. Neznamená to ovšem, že by páry spolu nemohli zůstat celý život. Prim ovšem ve vztazích hraje vždy žena. Poté co dívka dosáhne 13 let věku a projde zasvěcovacím obřadem, dostane klíč od svého vlastního květinového pokoje a může si začít vybírat milence. Může mít současně libovolný počet partnerů, ale většinou již dnes partnery mění méně často a žijí v dlouhodobých vztazích.

Jaké je společné soužití

Muži navštěvují své partnerky pouze v noci a ráno se vracejí k rodinám, které jsou tvořeny několika generacemi žen a mužů, kteří jsou dětmi některé z nich. Tím, že společně nežijí, tak se nehádají a přetrvává mezi nimi láska. Mosuové tak neznají žárlivost a ve svém jazyce vůbec nemají výraz pro monogamii nebo manžela. Pokud se pár rozejde, nedochází k žádným tahanicím o majetek a děti.

Mosuové

Co přinese budoucnost

Je zajímavé, že Čína něco takového vlastně povoluje, když jiné etnické či náboženské skupiny vždy brutálně utnula. Určité snahy tu sice byly, ovšem koncem 80. let udělaly úřady z oblasti raději turistickou atrakci. To však tuto netradiční kulturu ohrožuje a mladá generace podléhá vnějším vlivům a opouští tradiční model. Mosuové se bojí, že se jejich matriarchát brzy změní jen ve skanzen, kde budou pouze předstírat pro pobavení turistů.

Mosuové – společenství, kde vládnou ženy

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!