Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Radioaktivní voda / foto: shutterstock

Vodka s příchutí Černobylu jako další suvenýr z postižené oblasti

Vodku nebo jiný tvrdý alkohol si rád občas vychutná asi každý z nás. Někteří hledají ovšem netradiční příchutě a rádi experimentují. Vodka s příchutí Černobylu je však záležitostí pro opravdu otrlé konzumenty.

Vodka z místních surovin

Skupina britských a ukrajinských vědců se rozhodla vyzkoušet něco netradičního a stvořili vodku s názvem Atomic. Ta se liší od své konkurence zejména v tom, že je vyrobena z vody a žita, které pocházejí z uzavřené zóny černobylské jaderné elektrárny. Jedná se o vůbec první konzumní produkt určený k exportu od tragické havárie 26. dubna 1986.

Černobyl

V hlavní roli věda

Společnost Chernobyl Spirit Company se rozhodla využít zvýšená zájmu o oblast Černobylu po odvysílání seriálu Černobyl na stanici HBO a nalákat turisty nejen na prohlídku místa jaderné katastrofy, ale také na ochutnání vodky z tamních surovin. Přístup do 2 600 km2 oblasti kolem jaderného reaktoru v blízkosti Pripjati je striktně omezen, ale tým vědců již delší dobu zkoumá stav a především obnovování a uzdravování půdy zasažené radioaktivními úlomky grafitu a palivových tyčí. Zjistili tak, že na mnoha místech by se již daly bezpečně pěstovat plodiny.

Atomic není radioaktivnější než jiná vodka

V současné době existuje pouze jediná lahev Atomicu, ale již nyní je v plánu vyrobit jich co nejdříve dalších 500 kusů. Alkohol použitý pro výrobu černobylské vodky vědci smíchali s minerální vodou z hlubokého vrtu, která údajně rovněž nejeví známky kontaminace, a dokonce má podobné složení jako podzemní voda ve francouzské vinařské oblasti Champagne. Vodka prý chutná více jako pálenka, protože je bohatší na ovocné podtóny, ale stále je z ní cítit žito. Doporučuje se podávat v Martini nebo smíchaná se šampaňským.

Vodka na různé způsoby

Hospodářský a ekonomický růst oblasti

Věci doufají, že jejich iniciativa podpoří hospodářský a ekonomický růst postižené oblasti a pomůže komunitám, které ji obývají. Po úspěšné výrobě dalších lahví by měly být tři čtvrtiny zisku z jejich prodeje věnovány právě místním obyvatelům, kteří doufají, že se za nějaký čas bude vodka Atomic prodávat i ve stánku se suvenýry.

Suvenýry z Černobylu

Ochutnejte vodku s příchutí Černobylu

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!